Nasıl Devlet Personeli Olunur?
İçindekiler
Nasıl Devlet Personeli Olunur?
Günümüzde çoğu kişinin maaş, çalışma rahatlığı, prim ve mesai konularını göz önünde bulundurarak hayalini süsleyen devlet memurluğu için aranan ilk kriter kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve bunun yanında 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak 18 olan bu yaş sınırı kurum ve yapılacak iş ve faaliyetlere göre de değişiklik gösterebilmektedir. Kişilerin devlet memuru olma yolunda bu kriterleri aştıktan sonra karşılaşacağı ve geçmesi gereken bir takım sağlaması gereken kriterler mevcuttur. Bu kriterlerin tamamını sağlayan adayların memuriyetine engel teşkil edecek başka herhangi sorun yoksa adaylar tüm bu şartları sağladıktan sonra görev yerlerinde görevlerini ifa etmek üzere yerlerini alabilirler. Devlet memuru olma yolunda ilerleyen adayların karşısına çıkacak olan bir başka sağlanması gereken kriter ise eğitim seviyesi, evet eğitim seviyesi olarak adaylarda aranan kriter en az ortaöğretim mezuniyet şartı olsa da bu durum yine kurum ve yapılacak faaliyet ve görev kapsamında değişiklik göstermektedir. Bu kriterlerin yanında sağlanması gereken bazı şartlar vardır bu şarlar nelerdir nasıl sağlanır neler yapılması gerekir bunlara değineceğiz.
Memur Nasıl Olabilirim?
Memur olmak isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve yaş kriterini karşıladıktan sonra bir diğer sağlaması gereken şart ise sınav şartıdır. Her sene yapılan KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile adaylar seçilmektedir. Yapılan bu sınavdan geçerli notu almanız gerekmektedir. Buradan alacağınız puan ile ilgili kurumların minimum puan şartını sağlamanız halinde bu kurumlara başvuru yapmanız mümkündür. Gereken puanı almışsanız ve memur olmak için herhangi bir engeliniz bulunmuyorsa memur olarak atanabilirsiniz.
Kimler Memur Olabilir? Memur Olmanın Şartları Nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kişinin ilk etapta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve 18 yaş kriterini karşılaması gerekmektedir. Daha önceki yıllarda yaş kriteri olarak üst yaş sınırının olunduğu da bilinmekteydi ancak bu üst yaş sınırı yakın zamanda kaldırıldı. Kurumlara ve görev pozisyonlarına göre değişiklik göstererek kimi kurumlar 30 yaşına, kimisi 40 yaşına hatta kimi kurumlar da 65 yaşına kadar alım yapmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti ve yaş kriterini sağladıktan sonra, kamu haklarından mahrum olmaması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan adayların eğitim şartını da sağlıyorsa ki minimum ortaöğretim mezunu olması gerekmektedir. Bu şartı da sağladığını taktirde her yıl yapılan KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ye girmeye hak kazanacaktır. Bu sınava giren ve gereken minimum puanı alan kişiler kurumlara başvuru yapabilirler. Eğer gerekli puanı alan kişinin memur olmasına engel herhangi bir sıkıntı yoksa adayların memur olarak görevlerine başlayabilirler.
KPSS Nedir?
KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ÖSYM tarafından kamu kurum ve kuruluşlarının memur alımı yapmak için yapılan bir sınavdır. Bu sınav adayların mezuniyet durumu ve mezun olduğu bölüm ile alakalı olarak senede bir veya iki senede bir olmak üzere yapılır. KPSS A ve B grubu olmak üzere ikiye ayrılır.
A grubu KPSS aynı zamanda kariyer odaklı KPSS grubu olarak bilinmektedir. KPSS A grubundan sınava giren adaylar yeterli puanı alması halinde ilgili kurumlara müracaatını yapar daha sonra bu adayların ilgili kurumlarca kabulü ve unvan ataması için kurum içinde ayrı bir sınav daha yapılır. Bu kurum içi yapılan sınavdan da yeterli puanı alan aday, memuriyetine engel teşkil edecek bir durum olmaması halinde göreve kabulü gerçekleşir. A grubu sınavı için 4 yıllık mezuniyet şartı vardır.
KPSS A gurubuna başvuru yapabilecek adayların mezun olduğu bölümleri şöyle sıralayabiliriz:
- İİBF
- SBF
- İŞLETME
- İKTİSAT
- BAZI MÜHENDİSLİK BÖLİMLERİ (ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ, MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ, ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ve ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ)
Bu grubun sınavı her yıl yapılarak ilgili kurumlara alım yapılmaktadır. Bu sınava aynı zamanda son sınıf lisans öğrencileri de girebilmektedir. Sınav her yıl yapılmasına karşılık geçerliliği 2 senedir bundan dolayı bu sınava giren son sınıf lisans öğrencilerinin ilgili kuruma müracaat yaptığında mezun olmuş olması gerekmektedir.
A grubu KPSS ye giren adayların sınavda karşısına çıkacak bölümler ve süreleri ise şu şekildedir:
- GENEL YETENEK & GENEL KÜLTÜR 120 SORU 130 DK
- MUHASEBE 40 SORU 50 DK
- İŞLETME 40 SORU 50 DK
- MALİYE 40 SORU 50 DK
- İSTATİSTİK 40 SORU 60 DK
- İKTİSAT 40 SORU 50 DK
- HUKUK 40 SORU 50 DK
- KAMU YÖNETİMİ 40 SORU 50 DK
- ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ 40 SORU 50 DK
- ULUSLARARASI İLİŞKLER 40 SORU 50 DK
KPSS B grubuna ise ortaöğretim, lise, ön lisans ve lisans grubu mezunları katılabilmektedir. Bu Grubun sınavı ise iki senede bir olmaktadır. Başvuruları ise Nisan ve mayıs aylarında yapılmaktadır. Bu alanın mezunları sadece genel kültür ve genel yetenek sınavlarına girerek gerekli puanı almak için çalışırlar. Bu sınava A grubu dışında kalan diğer tüm lisans mezunları veya son sınıf öğrencileri girebilmektedir.
Yapılan bu sınavda genel kültür kapsamında, coğrafya, tarih, vatandaşlık gibi konular çıkarken, genel yetenek olarak matematik, Türkçe ve geometri adayların karşısına çıkmaktadır.
B grubu sınav 130 dakika sürmektedir. Sınav sonucunda gerekli puanı alan adaylar memuriyetine engel teşkil eden durum olmaması halinde görevlerine başlayabilmektedir.
B grubu sınavı sonucunda yeterli puanı alan kişilerin başvuru yapabileceği bazı kurum ve kuruluşlar şu şekildedir;
- Gümrük Müsteşarlığı
- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
- Maliye Bakanlığı
- Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü
- T.C. Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü
- Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü
- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
- Petrol İşleri Genel Müdürlüğü
- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
- Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü
- Orman Genel Müdürlüğü
- Gençlik Spor Genel Müdürlüğü
- Makina Kimya Endüstrisi
- Adalet Bakanlığı ve Adliyeler (Kâtiplik, Mübaşir, İnfaz koruma…)
- Polislik (POMEM)
- TSK (Sözleşmeli subay, astsubay, uzman çavuş)
Bu bölümler lisans mezunu adayların sınav sonucunda başvuru yapabileceği kurum ve kuruluşlar peki lise mezunu bir kişinin KPSS ile yapabileceği meslek dalları nedir? Bu bölümlerin bazılarını sizin için aşağıda topladık işte o meslek grupları;
- Şoför
- Teknisyen
- Gassal
- Kaloriferci
- Hemşire
- Sağlık Teknisyeni
- Hizmetli
- Sağlık Memuru
- Veteriner Sağlık Teknisyeni
- Laborant
- İstidlalci
- Rasatcı
- Zabıta Memuru
- İtfaiye Eri
- Memur
- Çocuk Bakıcısı
- Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni
- Ebe
Bu meslek gruplarına bakıldığında en düşük atama puanın 70 olduğu görünmektedir. Ayrıca adayların şu durumu da bilmeleri gerekir ki bazı melek gruplarında kâtip pozisyonunda çalışacak adayların sınavı geçmesi sonucunda bir de klavye yazımı olarak uygulamalı bir sınavdan daha geçmesi şartı vardır.
Şunu da belirtmek isterim özellikle Genelkurmay Karargahına bağlı olan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Komutanlığı yıl boyunca sıklıkla işçi ve memur alımı yapmaktadır. Bu memur alımları arasında Düz Lisesi mezunlarına ayrılmış pozisyonlar da bulunmaktadır. Ancak bu pozisyonlar için öncelikle KPSS’den en az 70 puan şartını sağlamanız gerekmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda KPSS yapılmaz iken 2022 yılında ise 3 farklı sınav yapılacaktır. Bu sınavlar KPSS ortaöğretim, ön lisans ve lisans şeklinde olacaktır.
Ayrıca 2021 ÖSYM takvimine göre KPSS 2021/2 tercihi 22 Aralık’ta başlayacak ve 29 Aralık’ta sona erecek.
Adaylar yerleştirme sonuçlarını T.C. Kimlik numaraları ve ÖSYM şifreleriyle ÖSYM’nin web sayfasından öğrenebilecekler. Yerleştirme sonuçları, ÖSYM’nin web sitesinde adaylara açıklandıktan sonra, ÖSYM, yerleştirme bilgilerini ilgili kurumlara elektronik ortamda iletecektir.
Yerleştirme sonuçlarına ilişkin belgeler adaylara ve ilgili kurumlara postalanmayacak, kamu kurum ve kuruluşları bu bilgileri internet üzerinden ÖSYM şifreleri ile (ÖSYM’den aldıkları/ÖSYM’den alacakları kurum şifrelerini kullanarak) alacaklardır.