Öğrenim Kredisi Geri Ödemesi Nasıl Yapılır? 2022
Öğrenim Kredisi Geri Ödemesi Nasıl Yapılır? Ödemeler Uzatılabilir Mi?
Öğrenim kredisi, lisans veya meslek yüksek kokul öğrencilerine üniversite dönemi boyunca ödenen kredi türü olarak tanımlanmaktadır. Öğrenim kredisi geri ödeme süresi ise bulunulan döneme göre farklık göstermektedir. Alınan kredi süresi genel itibari ile kredi ödeme süresi olarak uygulanmaktadır. Öğrenim kredisi öğrencilere aylık hesap üzerinden ödenmesi bu tutarların her sene değişerek, ödenecek tutarın artmasında neden olmaktadır. Bu durum ise toplamda ödenecek tutarın oldukça yüksek meblağlara ulaşmasına neden olmaktadır.
Öğrenim Kredisi Nasıl Ödenir?
Öğrenim kredisi ödeme yolları genel itibari ile kamu bankaları aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Normal olağan ödeme süresi boyunca vadesi gelen taksit tutarı ilgili kamu bankası tarafından tahsil edilmektedir. Öğrenim kredisi geri ödeme sürecinde, borçlunun zorluğa düşmesi durumunda geciken taksitlere faiz işlemleri uygulanmaktadır. Bu faiz işlemi gecikme faizi olarak işlenmesi sebebi ile toplam tutar üzerinden hesaplanmaktadır.
Öğrenim kredisi ödeme sürecinde gerçekleşmemişse, borç ilgili vergi dairesine aktarılmaktadır. Bu durumda ilgili borç kamu alacaklarına dönüşür ve ilgili kanun üzerinden işlem görmeye başlamaktadır. Bu kanun kama alacakları amme kanunu ile sıkı sıkıya bağlı olması sebebi ile devlet ilk alacaklı durumuna gelmektedir.
Öğrenim Kredisi Geri Ödeme Süresi Nasıl Uzatılır?
Öğrenim kredisi ödeme süresi, mezun olunan yıldan itibaren takip eden iki yıl sonra başlamaktadır. Bu süre gecikme zamanı sayılmadığı için faiz veya ceza zammı işlemez. Öğrenim kredisi geri ödeme sürecinde, borcun ödenmemesi halinde yapılandırma işlemine gidilmesi mümkündür. Yapılandırma işlemleri borcun süresini uzatan, kişiye menfaat sağlayan işlem olarak yasa şeklinde hazırlanmaktadır. Olağan dönem içinde ödeme zorluğuna düşen her borçlu yapılandırma işlemlerinden faydalanabilmektedir.
Öğrenim Kredisi Yapılandırma İşlemi Nedir?
Öğrenim kredisi yapılandırma işlemi, ilgili alacaklının belirli tutarlardan vazgeçerek borcun ödenmesine kolaylık sağlayacak şekilde tekrar ödeme planının oluşturulmasıdır. Bu ödeme planı kişinin ekonomik durumuna bağlı olarak gerçekleşmektedir. Ödeme planı aylık olabileceği gibi üçer aylık periyotlar halinde de uygulanabilmektedir. Yapılandırma işlemine sadık kalmayan borçlunun yapılandırması bozulur. Bu durumda borcun doğduğu tarih baz alınarak geçen süre boyunca gecikme faizi ve gecikme zammı uygulanmaktadır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.