DOLAR
18,8826
EURO
19,9345
ALTIN
1.098,83
BIST
5.017,27

KPSS Nasıl Çalışılır? 

08.03.2022 12:38
0
A+
A-

KPSS Nasıl Çalışılır?

KPSS, Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak bilinmektedir. KPSS sınavı, kamuya atanmayı hayal edenler için yapılan sınavlardan biridir ve mutlaka çalışılması gereken bir sınavdır. KPSS sınavına düzgün çalışabilmek için izlenmesi gereken bazı yöntemler vardır. Ayrıca evden çalışarak KPSS’den istediğiniz puanı alarak atanabilirsiniz. Bu durumda atanmak isteyen birçok kişi KPSS nasıl çalışılır sorularını merak etmektedir. KPSS çalışmak için öncelikle iyi bir kaynak kitabınız olması gerekir. Piyasada KPSS sınavı için birçok mükemmel kaynak kitap bulunmaktadır. Bu kitapları satın alarak başlayabilirsiniz. O halde KPSS’yi doğru öğrenmek son derece önemlidir. Bunu yapmak için bir program oluşturmanız gerekir. Bu program ile kolayca KPSS sınavına çalışabilirsiniz. Bunu yapmak için konuları belirleyin ve konuları belirli tarihlere ayırın. Haftanın her günü bu konular üzerinde çalıştığınızdan emin olun. Genel bilgi de KPSS sınavı için çok önemlidir. Genel kültürünüzü zenginleştiren kitaplar okuyarak gündemi anlamaya çalışın.

KPSS Türkçe ‘ye Nasıl Çalışılır?

KPSS sürecinde Türkçe, öğrenciler için en az çalışılan dersler arasında ilk sırada yer almaktadır. Ancak Türkçe soruları matematik dersi ile aynı düzeyde notlandırılır. Türkçe dil kursunu üç bölüme ayırıyoruz. Paragraf, dilbilgisi ve sözel mantık. Türkçe öğrenirken sınava kadar sürekli günlük paragraf çözmeniz gerekiyor. Daha önce alışmadığınız için ilk birkaç ay zor olacak ama alışacaksınız ve netiniz artacak. Türk öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biri de dil bilgisi kısmına hiç çalışmamak ya da çok az çalışmaktır. Özellikle lisede dil bilgisinin temellerini öğrenemeyen öğrenciler bu dönemde dil bilgisi konularını oturtmakta zorlanmakta ve bu nedenle derslerinden vazgeçmektedir. Dilbilgisi, ustalaşmayı öğreneceğiniz bir alan değil, çok çalışmaya ve sabırla çalışmaya devam edeceğiniz bir bölümdür. Sözel mantık ise disiplindeki eğitiminizi tamamladıktan sonra düzenli olarak problem çözmeye devam etmeniz gereken bir alandır.

KPSS Matematik’e Nasıl Çalışılır?

Ortalaması en düşük olan ders matematiktir. Matematik derslerine başlamadan önce seviyenizi belirlemek önemlidir.
KPSS, çalışmanın dibindeki en önemli faktörlerden biridir. KPSS macerasında, birçok aday matematiksel sınıflarda yeterince net yapamaz. KPSS çalışma durumunda matematik çalışma aşamaları üçe ayrılır. Hiç temeli olmayan, orta seviyede temeli olan ve temeli tam olan öğrencilerin matematik çalışma düzeni farklı olmalıdır.

Temeli hiç olmayan öğrenciler: Matematiğim kötü büyük olasılıkla yapamam düşüncesi ile öğrenciler matematiğe çalışmamaktadır. Diğer derslere ağırlık vererek yüksek almayı hedefleyenler en büyük hatalardan birini yapabilir. Sınavda, bu adaylar her dersin bazı zorlukları olarak başarısız olur. Girdiğiniz seviyedeki dersleri ihmal etmemelisiniz. Her aday özel matematik ile çalışmalı, maksimum nete ulaşılmalıdır.

Temeli orta seviyede olan öğrenciler: Bu tip kişiler disiplinli şekilde çalışarak 3-4 ay içerisinde KPSS matematik düzeylerini 20 netlere kadar çıkartabilirler. Bu seviyede öğrenciler tarafından yapılması gereken en önemli yöntem bütün konuları bitirdikten sonra günlük ders denemeleri çözmektir. Böylelikle bütün soru tiplerine hâkim olarak her gün çözdüğünüzden dolayı kendinizi geliştirir ve bununla birlikte de genel tekrarlar yapmış olursunuz. Ancak sene içerisinde 2 hafta-1 ay kadar ara verdiğiniz durumda yavaş yavaş eski seviyenize dönersiniz. Bu sebeple ara vermeden ilerlemek oldukça önemlidir.

Temeli tam olan öğrenciler: Bu tür öğrencilerin sözel bölümü genellikle zayıf olmaktadır. Genellikle KPSS matematik denemelerinde 25 üstünde net yaparak en avantajlı öğrencilerin başında gelirler. Sözel derslere de hakkıyla çalıştıklarında da oldukça güzel puanlar alırlar. Bu öğrenci kategorisininse yapmış olduğu en büyük yanlışlardan biri de matematiğim iyi diyerek hiç matematik dersine çalışmamaları ya da bu dersten az sayıda soru çözmeleridir. Çalışılmadığı, tekrar edilmediği zaman unutulan bu derse, sınava kadar çok az zaman ayırırsanız sınav da sorularla büyük vakit kaybederek beklediğinizin çok altında net yapabilirsiniz.

KPSS Tarih’e Nasıl Çalışılır?

Tarih dersi en fazla unutulan derslerin başında gelmektedir. Sözel bir ders olmasından dolayı ve konu bakımından KPSS’nin en geniş dersi olduğundan öğrenciler sürekli unuturlar. Öğrencilerin bu ders de yapmış oldukları en büyük yanlış, çok az çıkan konuları dahi her hafta tekrar etme istekleridir. Böylelikle çok soru sorulan konulara yeteri kadar çalışamazlar ve enerjilerini daha az soru sorulan konularda harcarlar. KPSS’YE NASIL ÇALIŞILIR sorusunun sıklıkla sorulduğu dönem içinde öğrencilerin en çok vakit harcadığı ders tarihtir.

KPSS tarih de 2013-2014 senesinden itibaren değişen ÖSYM stratejisiyle daha çok bilgi seviyesinden sorular çıkmaya başlamıştır. Özellikle de 2014-2015-2016 senelerinden çıkan detaylı tarih soruları öğrencilerin gözlerini korkutmuştur. Bu durumda birçok kişi sınav sürecinin çoğunu tarih dersine çalışarak geçirmişlerdir. Yıllar sonra ÖSYM tekrardan 2017 ve 2018 senesinde yorum-bilgi ağırlıklı olan tarih sorularına öncelik vererek bu algıyı yıkmıştır.

Tarih de bazı konulardan 1 adet soru çıkarken bazı konulardan ise 4-6 adet soru çıkar. Her derse çalışmaya başlamadan önce o derste hangi konulardan kaç soru çıktığı öğrenilmelidir. Böylelikle konuların önemine göre vakit ayırabilirsiniz.

Tarih konularını bitirdikten sonra her daim düzenli aralıklar ile tekrar etmelisiniz. Tekrar programında çok soru çıkan konulara ağırlık vermelisiniz. Örnek olarak İslamiyet Öncesi Türk Tarihi konusunu ayda bir kere tekrar etmeniz yeterliyken Osmanlı Devleti Siyasi Tarihi konusunu ya da Osmanlı Devleti Kültür Medeniyeti ve Uygarlık konusunu sıklıkla özellikle her hafta tekrar edilmelidir. Böylelikle konulara daha çok hâkim olacak ve unutmanız daha fazla zaman alacaktır.

KPSS Coğrafya ‘ya Nasıl Çalışılmalıdır?

KPSS’ye yeni hazırlanmaya başlayan her kişi KPSS konularını oldukça iyi bir şekilde analiz etmeli ve ona bağlı önlem almalıdır. Coğrafya bu dönemde siz öğrencilerin en kolay derslerinden birisi olmaya adaydır. Çoğu öğrenci coğrafya sorularının çoğunu kolaylıkla yapmaktadır. Ancak son yıllarda ÖSYM coğrafyada ki soru zorluğunu biraz arttırmış durumdadır.

Öğrencilerin coğrafya dersinde yapmış oldukları en büyük yanlışlardan biri ise coğrafya dersine genel olarak çalışarak stratejik olan konular denilen kısımları atlamaları olmaktadır. Stratejik olan konulara örnek vermek gerekirse madenler ve enerji kaynakları verilebilir. Her sene ortalama olarak 3 adet soru sorulan bu konuya öğrenciler yeterli önem vermeyerek sınavda bu konuları yanlış yapmalarıdır.

KPSS Vatandaşlık’a Nasıl Çalışılır?

Bir çok kişi sınava kadar hayatlarında Matematik, Türkçe, Coğrafya ve Tarih derslerini görmüştür. Bu sebeple öğrenciler sınava hazırlanırken bu dersler hakkında az çok bilgileri vardır ama vatandaşlık dersi ve konuları çoğu kişi tarafından ilk defa görülür ve başlangıçta öğrencilerin gözü korkar.
Öğrenciye ilk önce karışık gelen vatandaşlık dersi zaman geçtikçe basitleşir ve öğrencinin gözünde gayet kolay bir ders olarak nitelendirilir. Vatandaşlık dersine, sistemli çalışıldığı taktirde bütün soruların doğru yapılması ihtimali çok fazladır.
Vatandaşlık sözel bir ders olduğundan dolayı bu dersi ilk defa gören öğrenciler bilgilerini hemen unuturlar. Bu sebeple ilk defa KPSS’ye hazırlanan öğrenciler Vatandaşlık dersinde ilk başlarda sıklıkla tekrar yapmalıdır.

KPSS çalışma sürecinde konu çalışmak ve test çözmek büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte psikoloji de oldukça etkilidir. Bu dönemde motivasyonunuzu en yüksek seviyede tutmalısınız.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.