Evde Sınava Çalışmak Mümkün mü?

İçindekiler
Sınava girecek öğrenciler ve aileleri genellikle sınava hazırlanmak için evde ders çalışmanın yeterli olmayacağı görüşündeler. Sınavdan iyi bir derece yapmanız ya da hedefinize ulaşmanız için özel ders, dershane ya da özel çaba ve maddiyat gerektiren zaman alıcı başka şeylere ihtiyacınız yok. Evde sınava çalışmak mümkün mü? diye sorabilirsiniz. Unutmayın ki siz istediğiniz sürece hayatta her şey mümkündür. Sınava hazırlanan gençler zaten stresli bir dönem geçirirken okul, dershane, ev üçgeninde çok yıpranıyorlar. Aileleri de ne kadar baskı yapmadıklarını ve çocuklarının tercihlerine saygı duyduklarını belirtseler bile sınava giren kişiye mutlaka psikolojik bir etkileri oluyor.
Okulda gün boyu vakit geçirip yorulduğunuzu ve üstüne bir de okuldan çıkıp dershaneye gittiğinizi ya da özel ders aldığınızı düşünün. Beyniniz o kadar yoruluyor ki bir süre sonra yeni bilgileri almamaya başlıyor. Çoğumuz bu durumu yaşamışızdır özellikle lise zamanlarında derslerden canımız sıkıldığında ya da bizi yoran bir ders olduğunda o dersle ilgili hiçbir şeyin aklımızda kalmadığını hatırlarız. Bu durum sınava hazırlanan çoğu kişi için geçerlidir. Üst üste öğrenmeye çalıştığımız yeni bilgilerin beynimizde çok kısa süre kaldığını ve kalıcı bir şekilde depolanmadığını fark ederiz. Sınava hazırlanırken en çok yapılan hata beyninize birden çok yüklenmek ve her şeyi ezberlemeye çalışmaktır. Evden sınava nasıl verimli bir şekilde hazırlanılır bu sorunun cevabına geçmeden evde sınava çalışmak mümkün mü sorusunun cevabını verelim. Elbette mümkün. Sınav hazırlığı yaparken nasıl çalışmanız gerektiğiniz belirleyip doğru planlamayı yaparsanız başarılı olmanız kaçınılmaz olacaktır.
Evde sınava hazırlanmak gözünüzü biraz korkutabilir. Hoca olmadan biri ders anlatmadan kendi başıma yapabilir miyim diyebilirsiniz. Tedirgin olmanız çok normal çünkü toplumda bireyler bazı şeylerin zorunlu olduğuna bilinçaltında çok inandırılıyorlar. Ancak unutmayalım ki hiçbir şey imkânsız değildir. Öncelikle evden çalışma kararı aldıysanız bu konuyla ilgili bilmeniz gereken bazı noktalar var. Ders çalışma eylemini çoğu kişi ne kadar çok çalışırsam o kadar çok öğrenirim şeklinde algılıyor ancak bu doğru değil. Evde sınava hazırlanmak istiyorsanız verimli çalışmanın ne anlama geldiğini bilmeniz gerekir. Saatlerce ya da sabahlara kadar ders çalışmak, kütüphane de günlerini geçirmek verimli ders çalışmak demek değildir. Nitelikli ve kaliteli bir şekilde bilgileri öğrenmeli ve kalıcı olmasını sağlamalısınız. Evde sınava hazırlanmak için neler yapmanız gerekiyor sırayla bir göz atalım.
Rehavete Kapılmamak
Sınava hazırlanırken önünüzde kocaman 1 yıl olduğunu düşünerek rahat davranmak sizi başarıdan alıkoyacaktır. Bu yüzden en baştan işleri sıkı tutmanız gerektiğini asla aklınızdan çıkarmamalısınız. Eğer ki çok zaman var nasılsa çalışırım gibi bir düşünceniz varsa evden de çalışsanız dershaneye de gitseniz başarılı olamayacaksınız bunu bilmelisiniz. Ev ortamında sınav için hazırlanmak ve ders çalışmak sizin oluşturacağınız bir düzen ve programlı bir şekilde bu düzeni devam ettirebilecek olmanız çok önemlidir. Bu zamana kadar ki eğitim hayatınızdan çok farklı bir düzen ve çalışma stili olacağını unutmayın. Okula giderken belli saatler ve kurallar vardı ve ona göre kalkıp hazırlanıp okula gitmek zorunda kalıyordunuz ancak ev ortamında bütün kuralları siz koyacağınız için hoşunuza gitmeyen bir durum olduğunda ya da erken kalkmak istemediğinizde o gün canınız ders çalışmak istemediğinizde kendi koyduğunuz kuralları kendiniz yıkmayacağınızdan emin olmalısınız ve bu konu da istikrarlı olmalısınız.
Ders Çalışma Programı Hazırlamak
Sınav için belirli bir ders çalışma programı yapmalısınız. Ders programı hazırlamak çok sıradan ve sıkıcı gelebilir. Şimdiye kadar çok kez duyduğunuz ve birçok kez denediğiniz bir yöntem olabilir. Evet zaten sıradan ve sıkıcı bir iş çünkü başarılı olmak için kuracağınız düzenin çok eğlenceli olacağınız düşünmemelisiniz. Başarı her zaman planlama ve istikrarla beraber gelmektedir. Öncelikle eksiklerinizi ve iyi bildiğiniz üzerinde çok durmanızı gerektirmeyen konuları derslere göre ayırıp neye öncelik vermeniz gerektiğiniz belirleyin. Sınav için önünüzde zamanınız varken zaman çizelgesi hazırlayın ne kadar süre ders çalışmanız gerektiğini soru çözmeniz gerektiğini ve molalarınızı hesaplayarak program oluşturun.
Ortamı Düzenlemek
Ders çalıştığınız ortam siz fark etmeseniz de verimli ders çalışmanızı etkileyebilir. Etrafınızdaki dağınıklık veya renk cümbüşü dikkatinizi dağıtabilir. Odaklanmanızı kötü yönde etkileyebilir. Sınav hazırlığı yaparken zamanınızın çoğunu odanızda geçireceğiniz ve derslerinize odanızda çalışacağınız için özellikle masanızın üzerinde gereksiz kalabalık olmamasına özen gösterin. Olabildiğince az eşya olmalı ve gözünüzü yoracak eşyalar bulunmamalıdır. Çok dikkat çekici renkleri olan eşyaları da masanızda veya odanızda bulundurmamanızda fayda var. Ders çalışırken en ufak bir dikkat dağınıklığı bile verimli çalışmanıza engel olabilir. Ortamın düzenli ve sade olması sizi manipüle edebilecek şeylerden kurtarmış olur.
Not Tutmak
Ders çalışırken en verimli yöntemlerden biri de not tutmaktır. Bu da çok klişe gelebilir. Ancak not tutmak hem tekrar etmenizi sağlar. Hem de aldığınız kısa notlar konuyu tekrar çalışmak istediğinizde size ipuçları sağlayacaktır. Konuyu hatırlamanıza yardımcı olan notlar dersleri baştan sona tekrar tekrar çalışmanızı engellediği için zaman kaybını da önlemiş olur. Ders çalışmak herkes için aynı şeyi ifade etmeyebilir. Bazıları dersi dinlemeyi sever bazıları görerek anlamak ister bazı kişiler de yazarak aklında daha kalıcı hale geldiğini düşünür. Yönteminiz ne olursa olsun ister kitaptan okuyarak çalışın ister internetten video açıp dinleyin not almak size çok büyük fayda sağlayacaktır. Aldığınız notları unuttuğunuzda tekrar hatırlamak için göz önünde bir yerde tutulursa hem bakmanız kolay olur hem de sürekli gözünüz takılacağı için fazladan tekrar yapmış olursunuz.
Motivasyonunuzu Yüksek Tutun
Her zaman ders çalışmak istemeyebilirsiniz. Bu çok normal bir durumdur. Ancak bu durum sürekli hale gelmeye başlıyorsa devamında sorun teşkil etmeye başlar. Kendinizi mutsuz, yorgun ve ders çalışmak için isteksiz hissettiğinizde sizi mutlu edecek şeylere yönelmelisiniz. Hareketli müzikler dinlemek, dışarı çıkıp biraz hava almak, ya da yatağınıza uzanıp sadece dinlenmek kendinizi nasıl daha rahat ve motive hissedecekseniz onu yapmalısınız. Kısa süreli beyninize atacağınız bu reset size hem enerji verecek hem de verimli çalışmaya devam etmenizi ve kolay odaklanmanızı sağlayacaktır. Anlatıldığı kadar yapması kolay olmayabilir ama bütün bu zorlukların sonunda istediğiniz başarıya ulaşacağınızı düşünmek te sizi ayrıca motive edebilir.
Teknolojik Aletlerden Uzak Durmak
Teknoloji günümüzde hem dost hem de düşman statüsünde. Sınav için hazırlanırken çok motive bir şekilde internetten faydalanırken, bilgiler edinirken bir de bakmışsınız telefon elinizde başka şeylerle ilgileniyorsunuz. Çoğu kişinin teknoloji ve özellikle telefon bağımlısı olduğunu düşünürsek bu durum kaçınılmaz görünüyor. Belki de saydığımız maddelerden sizi en çok zorlayacak olanı budur. Teknolojiden uzak durmak diye bir şey elbette söz konusu değil ancak ders çalışırken sadece işe yarayacak bilgileri araştırmak ve ekstra başka şeylerle ilgilenmemek gerekir. Yoksa dikkatiniz dağılır ve internetin eğlenceli dünyasında kaybolur gidersiniz. Bu da size hem vakit kaybı hem de başarısızlık olarak geri döner. Bütün bunların olmasını engellemek adına ders çalışırken özellikle telefonunuzu sessize alın ve uzak bir yere koyun. Mümkünse dersle ilgili bilgilere bilgisayarınızdan ulaşın, işiniz bittiğinde başka şeylerle ilgilenmeden kapatın ve sadece sınav odaklı olun.