Çanak Formasyonu Ne Kadar Sürer?
İçindekiler Tablosu
Çanak Formasyonu Ne Kadar Sürer?
Çanak formasyonu genellikle uzun vadede olan bir dönüş formasyonudur. Bir çanak formasyonunun oluşması birkaç ay ile birkaç yıl sürebilmektedir. Çanak formasyonunun bu kadar uzun sürede oluşması, tespit edip tanımlanmasını oldukça zorlaştırmaktadır. Görünüş olarak da fincan ve kulp formasyonuna benzemektedir. Buna rağmen çanak formasyonunun yuvarlak tabanı genel olarak bir düşüş trendinin sonunda ya da uzun süreli değişen piyasa sürecinde ortaya çıkmaktadır. Çanak formasyonu fiyatlarının düşme hızı yavaştır ve yukarı yönlü artarak hızlanmaktadır.
Fiyat başlangıçta yeni düşen düşükler yaparak ilerlemektedir. Daha sonra bu düşüşler sığlaşmaya başlamaktadır. Sonuçta da yeni yüksekler yaparak ilerlemekte ve fiyat artmaya başlamaktadır. Fiyat düşüşleri neye göre belirlenir? Sorusunun cevabı olarak genellikle keskin hareketler olmamakla birlikte yavaş ve sığ bir şekilde olmaktadır. Fiyat düşüşünün gerçekleştiği formasyonun sol tarafında oluşma süresi, fiyat artışının gerçekleştiği sağ tarafın oluşma süresine yakın olmaktadır.
Çanak formasyonuna eşlik etmekte olan hacim bu formasyonun doğrulmasında çok önemlidir. Çanak formasyonunun başlangıcında hacim yüksek olmalıdır. Fiyat düşüşü en dip seviyeye doğru yavaşlayarak ilerlemektedir. Bu durumda da hacim azalmalıdır. Daha sonra ise fiyat dipten dönüp yukarı doğru ilerlemekteyken hacimdeki artış buna eşlik edecektir. Çanak formasyonu bu şekilde dengeli ve düzenli işlemlerle devam etmektedir.
Çanak Formasyonu Nasıl Çalışır?
Formasyonlar borsa yatırımcılarının dikkatle takip etmekte olduğu ve hassas şekilde tespit ettiği yatırım öğeleridir. Peki çanak formasyonu nasıl çalışır? Hızlı ve yüksek hacimle yaşanan düşüş trendi sonrasında çanak formasyon oluşmaktadır. Hızla düşen piyasasının düşmesi için de direnç seviyelerinin test edilmekte olduğu yatay bölge yükselişe geçmelidir. Çanak formasyonunda en güvenli alım yükseliş bölgesinde seviyesini aştıktan sonraki bölgedir. Çanak formasyonu genellikle düşen piyasa diplerinde fiyat dönüşlerinde oluşmaktadır.
Bazen gücünü kaybeden yükselen trendler devam formasyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Formasyonda düşen fiyatlar belirli süre dip çalışması yaparak yapay hareket etmektedir. İşlem hacimleri de azalmaya başlayarak çanağın orta seviyesinde en alt düzeye inmektedir. Sonraki süreçte ise alışlar hacimlerle birlikte artmaya başlamaktadır. Fiyatlarda hareketin başladığı direnç seviyesine doğru ilerlemektedir. Oluşan şekil ise çanak şekline benzemektedir. Fiyatların dip seviyesine doğru oluşturduğu dirençte formasyon tamamlanmış olmaktadır. Formasyonun tamamlanması ile de yukarı doğru yön alan pozisyonların alınması uygun olmaktadır.
Çanak Formasyonu Nasıl Çizilir?
Borsada formasyonları çizebilmek amacıyla iyi bir grafik okuyucusuna ihtiyaç vardır. Borsada yatırım yaparken düşüşler ve yükselişlere dikkat edilmelidir. Bunun için de çanak formasyonu nasıl çizilir? Bunu bilmek önemlidir. Grafiği okumadan önce panik satışı ve alışı yapmamaya özen gösterilmelidir. Borsada en önemli yatırım formasyonlarından biri olan çanak formasyonu düşüş ve yükselişteki yatay hareket bölgesini oluşturmaktadır. Formasyonu çizerken düşüşün son bulduğu bölge ile yükselişin başladığı bölge dikkatli şekilde takip edilmelidir. Arada kalan bölge ise çanak formasyonu oluşturmaktadır.
Çanak oluştuktan sonra da fiyat çanağın 1/3’ü oranında düzelmekte ve kulpunu oluşturmaktadır. Kulp çanağa göre görece olarak daha kısa sürede konsolide olmaktadır. Fiyatlar ise kupanın tepesine ulaştığında formasyon tamamlanmış demektir. Borsa yatırımcılar için her ne kadar önemli olsa da doğru hamlenin yapılması için belirli stratejilerin bilinmesi gerekmektedir. Borsada yatırımcılar grafikleri takip ederek gidişatı görmektedir.
Alım satım aşamasında da bu grafikler sayesinde borsayı öngörebilirler. Borsada bazı formasyonlar ne zaman alım satım yapılması gerektiğini göstermekte ve çanak formasyonu da bu görevi üstlenmektedir. Çanak formasyonu Yatırımcılara büyük ölçüde yön vermeye yaramaktadır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.