DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

YKS Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

09.05.2022 20:55
0
A+
A-

YKS Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Haziran ayında yapılması planlanan ve Yüksek Öğretim Kurumu tarafından hazırlanan YKS sınavına Lise son sınıf öğrencileri, Lise son açık öğretim kurumu öğrencisi ve Lise öğrenimini tamamlamış mezunlar girecektir. YKS sınavı 3 ayrı oturumdan oluşur. Bunlar; TYT, AYT, YDT sınavlarıdır. Hepsi teker teker ele alındığında; ilk olarak TYT (Temel Yeterlilik Sınavı)’ye girilir. TYT sınavı lise eğitiminin 9. ve 10. sınıf konularını yani Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler derslerini kapsar. Sınavda mantıksal düşünme, problemleri mantık ile çözebilme yeteneği, akıl yürütme yolları test edilir ve öğrencinin başarılı olması hedeflenir. Sınav süresi 165 dakikadır ve 120 soru içermektedir. Üç hatalı cevap bir doğru cevabı götürmektedir. Ardından AYT sınavı (Alan Yeterlilik Sınavı) gelmektedir. AYT ‘de öğrenciler alan derslerinden 160 soruluk ve 180 dakika süren bir sınava girerler. Bu dersler; Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji, Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din dersleridir. AYT yani Alan Yeterlilik Sınavı öğrencilerin ya da liseden mezun olan adayların okumak istediği bölüme uygunluk derecelerini ölçer.

Son olarak YDT (Yabancı Dil Testi) tercihe bağlı bir sınav olup öğrenci ve mezunların dil puanı ile alım yapan bölümlere girebilmesi için katıldıkları sınavdır. Sınav süresi 120 dakika olup toplam 80 soru içermektedir. Sınavda başarılı olabilmek için öğrenci ve mezunların ortalama B1 yani Pre – Intermediate seviyesinde olması gerekmektedir.

TYT – AYT Arasında ki Fark

TYT ilk oturum olarak girilen sınavdır, AYT ise ikinci oturumda yapılan sınavdır. TYT sınavında öğrencilerin genel yetenekleri sınanır, AYT de ise öğrencilerin kendi belirlemiş oldukları alanlardaki başarıları ölçülür.

YKS Sınavına Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken PÜF Noktaları

Üniversite hayatına adım atacak lise öğrenci ve mezunlarının YKS hazırlık süreci ortalama bir yıldır. Zorlu bir süreç ile baş başa kalan adayların planlı ve programlı bir şekilde hazırlık yapmaları gerekmektedir. Adaylara planlama aşamasında yardımcı olması adına hazırlık aşamalarında dikkate alınacak püf noktaları maddeler halinde sıralanmıştır;

  • Hedef belirlenmedir

Adayın kendini sınava girmeye hazır hissetmesi için; ilk olarak ne için çaba göstereceğini yani hedefini belirlemelidir. Kazanılmak istenen üniversiteler; alanlar doğru kaynaklardan araştırılıp ya da bilen kişilere danışılıp doğru sonuca varılmalıdır.

  • Ders çalışmaya başlamadan önce eksik ve tam bulduğunuz konularda fizibilite yapılmalıdır

Her üniversite bölümünün ayrı puanı olduğu için adayın belirlediği hedef bölüm doğrultusunda gireceği AYT sınavlarına hazırlanması gerekmektedir. Sınavlara hazırlanırken sorumlu olunan ders konuları belirlenip bilgi açısından eksik kalınan konuların üzerinde durulmalıdır.

  • Ders çalışmak için psikolojik ve fiziksel olarak hazır olunmalıdır

Teknik bilgilerin yanı sıra adayın sınava hazırlığa başlaması için psikolojik ve fiziksel olarak da hazır olması gerekmektedir. Sınav kaygısını en aza indirmek için stres seviyesini azaltan yiyecekler tüketilmeli, moralin bozulabileceği alanlardan uzak olunmalıdır.

  • Çalışmalar yıl içerisinde günlük, haftalık ve aylık olarak planlanmalıdır

Ders çalışma planlaması yaparken ders konularına, deneme testlerine, konu özetlerine göre günü bölerek hareket edilmelidir. Dinlenme sürelerinin kaçış yolu olarak düzenlenmemesi gerekmektedir. Günlük programlar haftalara yayılmalı ve en az bir aylık çalışma programı hazır olmalıdır. Program dışına çıkıldığı hissedildiğinde geri kalınan konu bir sonraki konuya eklenip devam edilmelidir ve konu atlaması yapılmamalıdır.

  • Olumsuz düşüncelerin etkisinde olunmamalıdır

Aday rakiplerinin çok olduğunu ve kendini bu rakipler karşısında başaracağına inandırmalıdır ve motivasyonun yüksek tutulması gerekmektedir.

  • Yaz tatillerinde eksik kalınan konular tamamlanmalıdır

Adayın elinde olmayan sebepler doğrultusunda geri kalınan konuları toparlamak için yaz tatillerini kullanmalıdır

  • 21 gün disiplinli ders çalışma alışkanlığını kendinize empoze edin

21 gün boyunca aynı şeyin yapılması yapılan etkinliğin alışkanlık olarak kazanılmasını sağlamaktadır. Bu sebeple adayın disiplinli bir şekilde ders çalışmayı 21 gün kesintisiz yapması gerekmektedir.

  • Kaynak seçimi doğru yapılmalıdır

Derslere çalışırken kaynak seçimi büyük önem taşımaktadır. Doğru kaynak seçimi başarının kapılarını daha hızlı aralamaktadır. Bu yüzden güvenilir yayın kaynaklarına başvurulmalıdır.

Tüm bu maddeleri özetlenecek olursa; aday sınava hazırlanmaya hazır ve motive olmalı, doğru hedef belirlenmeli, hedefe ulaşmak için faydalı teknikler kullanılıp doğru kaynaklardan yararlanılmalıdır.

YKS Sınavına Girmeden Önce Faydalı Olacak Bilgiler

Sınav hazırlığını yaparken girilecek olan sınavlarında içerikleriyle birlikte kurallarının da bilinmesi adaylar için faydalı olacaktır. ÖSYM’nin belirlediği kurallara örnek olarak aşağıdaki maddeler verilebilir;

  • Adayların sınava başlamadan en az 30 dakika öncesinde sınav yerinde bulunması gerekmektedir
  • Adayların sınava giriş belgesini ve kimliğinden birini unutmaması gerekmektedir
  • Adaylar sınava girerken yanlarında metal aksesuarlar ve elektronik cihazları bulundurmamalıdır
  • Sınava giriş yapan adayların birbiri ile sosyal etkileşimi. Konuşması kopya çekmesi yasaktır
  • Sınav salonlarında sigara vb. tütün malzemelerini tüketmek yasaktır
  • Başka adayları rahatsız edecek şekilde yiyecek tüketmek yasaktır

Sınav kurallarına uymak adayların temel sorumluluğudur ve aykırı bir davranışta sınavı iptal edilir. Adayların sınav sorularına verdiği cevaplar bilgiişlem yöntem ve kurallarına göre incelenmektedir. Sınavın ilk doksan dakikası ve son on beş dakikası sınavdan ayrılmaları yasaktır. Sınavını bitiren adayların sınav kitapçığı ve cevap anahtarı ile birlikte sınav gözetmenine teslim etmesi gerekir. Eksik teslim edilen her evrakta girilen sınavın geçersiz sayılacağı bu yüzden eksiksiz evrak ile giriş yaparak sınav süresince adaya emanet edilen sınav kitapçık ve cevap anahtarını; sınav sorumlusuna eksiksiz ve tam teslim etmelidir.

YKS ‘ye girecek olan adayların tüm bu bilgiler dahilinde sınava hazırlanması ve girmesi adayı daha doğru yönlendirecektir. Bilgilerin yanı sıra psikolojik ve fiziken hazır olma konusu ele alındığında; Adayın sınav kaygısı ile başa çıkabilmesi adına yardımcı eğitmen koçları veya psikolojik danışmanlardan yardım alması olağandır. Kaygıyı yenmenin en önemli kuralları arasında bilinçli davranışlarda bulunmak ve motivasyonu düşürecek kişiler, kurallardan uzak durulması gerekmektedir. Fiziksel olarak vücudu rahatlatıcı egzersizlere başvurmak gerekmektedir. Ders çalışma aralarında günlük on beşer dakikalık setler aralığında 3 veya 4 setlik egzersiz uygulamak fizyolojik olarak bireyi rahatlatacaktır. Ek olarak sınava son günler kala sağlık açısından bireyin kendini koruması gerekmektedir. Uyku düzenini uygun belirlemek, yürüyüşe çıkmak, hafif ve sağlıklı beslenmek adayı olumlu yönde etkileyecektir.

YKS Sınavına Hazırlanırken Hangi Yiyecekler Faydalı Olur?

İnsan metabolizmasının doğru işleyebilmesi için su tüketimi ve sağlıklı beslenmek önemli rol oynar. Ders çalışırken tüketilen abur cuburlar metabolizmayı kötü yönde etkiler. Abur cubur yerine metabolizmayı canlandıracak A ve C vitamini bakımından zengin taze sıkılmış meyve suları, taze meyve sebzeler ve sağlıklı kurutulmuş meyve sebzeler tüketilmelidir. Şekerli yiyecekler uykuyu daha çabuk getirir ve uyku karbonhidratla beslenir. Balık, sebze tüketimi daha zindelik katar. Adaylar yemek öğünlerini 3 ana ve 3 ara olarak planlayabilirler. Adaylar bilmelidir ki sınavı iyi geçirecek mucize bir besin yoktur ancak fiziksel motiveyi arttıracak besinler bireyin zinde kalmasında büyük bir rol oynar.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.