DOLAR
19,1700
EURO
20,9836
ALTIN
1.211,15
BIST
4.965,15

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin İnterneti Nedir?
20.10.2022 10:56
0
A+
A-

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Günümüzde internet toplumdan her kesim için bir vazgeçilmez ve adeta bir ihtiyaç olmuştur. İnternet kendini sürekli yenileyen, her defasında bizi şaşırtan ve dünyayı birbirine bağlayan bir sistemdir. Bu sistemin içerisinde nesnelerin interneti son zamanlarda adını iyice duyurup hem sosyal hayatımızda hem de iş hayatımızda yerini almıştır. İngilizce kısaltması IoT (Internet of Things) olan nesnelerin internetinin temelinde iki akıllı cihazın senkronize olup iletişime geçmesidir. Şirketlerden gündelik yaşama kadar geniş bir yelpazesi olan nesnelerin interneti faydaları ve avantajları çok fazladır. Yelpazesi o kadar geniştir ki askeri alanda bile (askeri nesnelerin interneti) kullanılmaktadır.

 

Nesnelerin İnterneti ve Bileşenleri

Nesnelerin interneti iki akıllı cihazın birbiri ile iletişime geçip veri alışverişi yaptığı, bir senkronize sistemdir. Bu sistem ile birlikte akıllı cihazlar teknolojik ortamlardan veri gözlemi yapıp bu verileri toplamayı, başka bir cihaza iletmeyi ve bu verilerin üstünden işlem yapmamızı sağlar. Bu veriler bir ağ yardımıyla bulut sistemlerine aktarılır ve bu bulut sistemlere bağlanabilen cihazlar bu verilerle kolaylıkla işlem yapabilir. Ve bu bütün sistem işlerken neredeyse hiç insan müdahalesi olmaz, sistem kendi kendine işlemeye sürekli devam eder.

Nesnelerin interneti kullanım alanlarına göre farklılık gösterebilir. Aşağıdaki maddelerde nesnelerin internetinin dört temel bileşeni bulunmaktadır:

  • Nesne Bileşeni: İnternete ve birbirlerine bağlı olan iki akıllı cihazı temsil eder.
  • Veri Bileşeni: Veri bileşenleri yapılandırılmış ve yapılandırılmamış olarak ikiye ayrılır. Yapılandırılmış veriler bilgisayar tarafından kolayca analiz edilebilen dosya veya verilerdir. Yapılandırılmamışta ise verileri klasik sınıflandırma veya dosyalanma sistemine tabi tutulmamış verilerdir.
  • İnsan Bileşeni: Veriler tek başına pek bir anlam ifade etmediği durumlarda kullanılabilecek kullanışlı verilere dönüştürülme safhasında insan bileşeni ortaya çıkar.
  • Süreç Bileşeni: Adından da anlaşılacağı üzere verilerin alışverişi ve işlenme sürecindeki ortamı en uygun, en ekonomik ve en verimli hale dönüştürme bileşenidir.

 

Nesnelerin İnternetinin Kullanım Alanları

Nesnelerin interneti sisteminin kullanım alanları çok yaygındır. Bu yüzden aşağıda sadece başlıca kullanım alanları ve en yaygın uygulamalar bulunmaktadır.

  • Akıllı Şehir Uygulamaları: Işıklandırma, trafik, park yeri, atık yönetimi gibi konularda insanların iş birliği içinde çalışmasını sağlar ve çok daha güvenli, ekonomik ve verimli bir gündelik yaşam sağlar.
  • Akıllı Çevre Uygulamaları: Hava kirliliği, yağış durumu, barajların doluluk oranı, orman yangını gibi çevresel faktörlerde verilerin istenilen yere anında iletilebilmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesini sağlar.
  • Akıllı Ev Uygulamaları: Güvenlik, havalandırma, ısı ve ışık kontrollerinin uzaktan kontrol edilebilmesini sağlar.

Nesnelerin internetinin kullanım alanları başlıca bu maddeler olsa da inşaat, imalat, hayvancılık, ticaret, sağlık ve bilişim gibi sektörlerde de çok fazla kullanılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.