DOLAR
18,8197
EURO
20,3115
ALTIN
1.128,47
BIST
4.997,63

Hangi Bölümü Okumalıyım Buna Nasıl Karar Vereceğim

02.03.2022 16:59
0
A+
A-

Hangi Bölümü Okumalıyım Buna Nasıl Karar Vereceğim

Ailelerin ve gençlerin eğitimleri hakkında en çok kararsız oldukları dönem tercih dönemleridir. Gelecekteki mesleki kariyerlerine etki edecek kararları almadan önce hangi özelliklere göre bölüm tercihleri yapmaları konusunda iyi bir araştırma yapmaları gerekmektedir. Peki, gençlerin eğitim kararlarını etkileyen kararları alırken nelere dikkat etmeleri gerektirir ya da hangi bölümü okumalıyım buna nasıl karar vereceğim konusunda yeteri kadar bilginiz yoksa bu yazımız tam da size göre.

Bölüm Tercihi Yaparken Kimlerden Etkileniriz?

Her şeyden önce bölüm tercihleri yapmadan önce etrafımızdaki kişilerden etkilendiğimiz yadsınamaz bir gerçektir. Karar sürecimizde iken bizi etkileyen kişiler aile bireylerimiz, arkadaşlarımız, öğretmenlerimiz, ilham aldığımız kişiler, ilgilerimiz ve ihtiyaçlarımız ve daha birçok kişi sayılabilir. Bunların bazılarından sizler fikir alırken bazıları da doğrudan ya da dolaylı olarak bölüm tercihlerinize etki edecektir. Herkes tarafından en zor süreç bu durumdan sıyrılmaktır. Çünkü bu süreç o kadar yoğun geçmektedir ki insanları kırmak ya da kırılmakta mümkündür.

İşte tam bu süreç içerisinde iken yapmanız gereken herkesi dinleyip en son soruyu kendinize sormanızdır “herkesi dinledim anladım ama ben ne olmak istiyorum? Aradığım meslek hangi bölüm içerisinde yer alır?” bu soruların cevaplarını verdikten sonra kendi kararınızı vermekte zorlanmazsınız.

Hangi Bölümü Okumalıyım?

Hangi bölümü okumalıyım buna nasıl karar vereceğim sorusu genelde son sınıflarda bölüm tercihleri yaparken sıklıkla sorulan bir sorudur. Geleceğinizi dolayısıyla hayatınızı etkileyecek kararları verirken seçtiğiniz yol size 0 uyum sağlamalı, yetenek, ilgi ve ihtiyaçlarınıza göre olmalı aynı zamanda beklentilerinizi de karşılamalıdır.

Lise dönemlerinde bölüm tercihinde bulunurken yapmanız gereken tek şey sayısal, sözel ya da hem sayısal hem sözel yapıp yapmadığınıza karar vermektir. Bir öğrenci sayısal derslere daha fazla ilgi duyuyorsa sayısal bölüm ağırlıklı, sözel derslere olan ilgi, yetenek ve kabiliyetleri fazla ise sözel bölümleri hem sözel dersleri hem de bazı sayısal dersleri yalnızca yapabiliyorsa bu alanlarda tercihlerini şekillendirmelidir. Burada karar verirken öncelikle yapmanız gereken kendinizi iyi tanımanızdır. Birçok öğrenci lise çağlarında ergenlik dönemi dolayısıyla kendisini daha farklı tanımlayabilmektedir. Örneğin; kitap okumayı sevmeyen, geçmişi ve etrafına yabancılık besleyen bir çocuk sözel ağırlıklı bir bölümü yapabileceğine inanmaktadır. Oysaki bu durum düşünüldüğünden daha farklı olacaktır. Ya da tam dersi sayısal derslerde sadece matematik yapabilen bir öğrencinin sayısal bölüm seçmesi de diyebiliriz. Oysaki sayısal dersler sadece matematik çözebilmek değildir.

Hangi bölümü okumalıyım buna nasıl karar vereceğim bilmiyorsanız sizlere tavsiyemiz;

  • Rehberlik ve psikolojik danışmanlarından profesyonel yardımlar alarak başlayın.
  • İlgi ve ihtiyaçlarınızı belirleyen anketlerden faydalanabilirsiniz.
  • Bir kâğıt üzerine sevdiğiniz ya da sevmediğiniz özelliklerinizi yazın.
  • Hangi bölümü seçerseniz nasıl bir avantaj elde edeceğinizi araştırın.
  • Pek çok insan çocukluğundan itibaren bazı mesleklere karşı ilgileri devam eder eğer böyle bir arzunuz varsa o mesleğin olduğu bölümlere yönelmeyi deneyin.
  • Etrafınızdaki sesleri sadece fikir aşamasında iken duyun daha sonra sadece kendi kararlarınız ile harekete geçin.
  • Bölüm tercihi mi önemli yoksa okul tercihi mi?

Bölüm tercihlerini değil de meslek tercihi olarak bir bölüm seçmeniz gerekiyorsa da yine aynı yöntemi deneyebilirsiniz.

Neden Bölüm Tercihi Yaparız?

İnsanlar eğitim aşamalarını tamamlarken bazı hedefler doğrultusunda hareket etmektedir. Bunları iki farklı şekilde sıralayabiliriz; birincisi meslek sahibi olmak, ikincisi ise kişinin kendisini geliştirmesidir.

Hangi bölümü okumalıyım buna nasıl karar vereceğim diyen pek çok kişi hangi amaçla eğitimlerine devam ettiğin farkında olmamaktadır. Bu durumda ilk yapmanız gereken yolunuzu belirlemeniz gerekmektedir. Neden eğitiminize devam ediyorsunuz? Kendinizi geliştirmek için mi yoksa bir meslek sahibi olmak yani ekonomik olarak rahat bir gelecek için mi? Yoksa her ikisi mi?

Buradaki temel unsur kendinizi hangisini gerçekleştirmiş olarak görmek istemenizdir. Bir birey için önemli olan meslek sahibi olmaksa (nasıl bir meslek tercihiniz varsa) işverenlerin, şirketlerin, kamu/özel kurum ve kuruluşların hangi alanlarda eğitim alarak bulundukları konumlara gelmelerini araştırabilirsiniz. Örneğin; X firmasında çalışan Y kişisi nasıl bir eğitim almışta bu konumda. Ancak kendinizi gerçekleştirme amacı ile bir bölüm seçmek istiyorsanız tamamıyla ilgi ve ihtiyaçlarınıza uygun bir bölüm tercihi yapmalısınız.

Geleceği Olan Meslekler Hangi Bölümde

Bundan 2022 yılından 30 yıl evvel bölüm tercihlerinde bulunan insanlar ile bundan 10 ya da 15 yıl sonra bir bölüm tercihinde bulunacak insanların nedenleri aynı olmayacak. Teknoloji o kadar hızlı bir şekilde hayatımızı ele geçirdi ki bölüm tercihleri yaparken artık geleceği olan mesleklerin oldukları bölümleri ilgi ve ihtiyaçlarınıza göre seçmelisiniz.

Şu anda tüm dünyayı etkisi altına alan metaverse, web3 projeleri derken yazılım meslekleri artık daha fazla ilgi çekmektedir. Geleceğin meslekleri içerisinde artık avukat, doktor, mühendis olmak değil de yazılımcı, uzay mühendisleri, dijital dünyayı ifade eden meslekler ön planda olacağa benzemektedir. Yarının meslekleri olarak araştırmalar yaparak sizlerde bölüm tercihlerinizi bu yönde değiştirebilirsiniz. Herkesin yaptığı işler değil de azınlıklar tarafından yapılan işlere yönelmek sizlere hem gelecekte daha iyi şartlarda yapacağınız bir meslek hem de kendinizi geliştirme fırsatı sunacaktır.

Doğru Bölümü Seçtiğimizden Nasıl Emin Olabiliriz?

Hangi bölümü okumalıyım buna nasıl karar vereceğim diye araştırmalar yapan bireyler kendilerine uygun bölümler seçseler de doğaları gereği yine de doğru bölümü seçip seçmediklerinden emin olmak isterler. Diyelim ki; ben hangi bölümü istiyorum diye araştırmalar yaptınız ve bir sonuca vardınız ancak hala emin olamıyorsanız o zaman yapmanız gereken tıpkı sizler gibi bu bölümü seçmen ve kararlarından mutlu olan kişileri bulup onlarla konuşmalısınız. Bu insanların çoğu da sizlerle aynı duyguları paylaşmıştır. Bundan dolayı size çok iyi fikirler sunabilirler. Bir işi deneyimlermiş ve tecrübe etmiş insanlardan alacağınız fikirler sizlere daha iyi hissettirecektir.

Hangi Bölümü mü Yoksa Okulu mu seçmeliyim?

Uzmanlar tarafından verilen tavsiyeler dikkate alındığında bir bölümü seçmek kadar okuyacağınız okulu da seçmek önemlidir. Hatta bazı durumlarda okul tercihi daha önemli olmaktadır. Bir bölüm aslında her yerde okunabilir ancak bir okul her zaman kendisini seçen bireylere farklı öğrenim teknik, metotlarının yanı sıra aynı zamanda farklı aktiviteler de sunmaktadır. İçerikleri aynı bölümler arasında kaldıysanız ve sizlere daha iyi bir üniversite de okuma şansını birbirine benzer A, B, C bölümleri varsa en iyi üniversite içerisinde hangisine puanınız yetiyorsa onu seçmelisiniz. Örneğin; A kişisi uluslararası bir firmada çalışmak istiyor. Bunun için İdari ve İktisadi Bilimlerinde olan Uluslararası ilişkiler, Kamu Yönetimi, Maliye, İktisat, işletme gibi bölümler arasında Uluslararası ilişkileri okumak istiyor. Bu bölüm birçok üniversitede varken puanına iyi bir üniversite gelmezken, eğer tercihini Kamu Yönetimi olarak değişirse X üniversitesinde çok iyi bir üniversitede okuyabilir. Bu kişinin tercihi Kamu Yönetimi olarak değiştirmesi ona daha iyi bir eğitim sağlayacaktır. Aksi halde uluslararası ilişkileri seçse bile alacağı eğitim yetersiz olacağından iş bulma konusunda zorlanacaktır. Unutmayın bazen bir diplomayı almaktan daha önemli bir şey varsa onu nereden aldığınız daha önemlidir.

Yukarıda birbirinden farklı açılarda değerlendirebileceğiniz bölüm tercih fikirleri sunduk. Hem lise hem de üniversite yıllarınızda nasıl bir bölüm tercih etmeliyim kaygısı yaşıyorsanız bu sorulardan yola çıkarak kendinize en doğru tercihi yapabilirsiniz. Hepinize başarılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.