Devlet Tahvili Nereden Alınır?
İçindekiler Tablosu
Devlet Tahvili Nereden Alınır?
Devlet tahvili nereden alınır? Sorusu, devletten tahvil alarak yatırım yapacak olan kişilerin merak ettiği bir konudur. Devlet tahvili sayesinde kolayca yatırım yapılabilir. Devlet tahvili almak birkaç kolay adımdan oluşan bir işlemdir. Peki devlet tahvili alma işlemi nasıl yapılır? ve devlet tahvili nereden alınır? Ayrıca devlet tahvilinin avantajları nelerdir? İnceleyelim.
Tahvil Ne Demektir?
Tahvil kelimesi dilimize Arapçadan geçmiş bir kelimedir. Kelime anlamı, değiştirme, dönüştürme ve çevirme anlamlarına gelir. Tahvil bir yatırım aracı olarak kullanılır. Özel sektör ya da devlet yatırımcıları ödünç para bulabilmeleri için belirli bir faiz oranıyla düzenledikleri senet olarak kullanılır. Ödeme günleri önceden belirlenir.
Devlet Tahvili Nedir?
Merkez Bankası tarafından satışa sunulan tahviller Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanır. Devlet tahvili nedir? Sorusuna, ilk elden satışa sunulan ve risk almayı sevmeyen yatırımcıların almayı tercih ettikleri yatırım aracıdır diyebiliriz. Devlet tahvillerinin iki çeşidi bulunur. Kuponlu ve iskontolu olan bu kuponların vadeleri değişim gösterir. Kuponlu tahvillerin vade süresi iki yıldan uzun vadeli olan tahvillerdir. İskontolu tahviller ise iki yıldan kısa süreli vadeye sahip olan tahvillere denir.
Devlet Tahvili Nasıl Alınır?
Kuponlu ya da iskontolu fark etmeksizin devlet tahvili almak oldukça kolaydır. Devlet tahvili alabilmek için bankalar ya da aracı kurumlarla iletişime geçmeniz gerekir. Devletin emanet kasalarda beklettiği bu tahvilleri siz bankalardan ya da aracı kurumlardan satın alabilirsiniz. Devlet tahvilini alabilmek için yapmanız gereken tek şey, tahvili alacağınız bankadan ya da kurumdan bir hesap açmanız gerekir. Bu hesabı açabilmek için şubelere giderek kolay bir şekilde hesap açma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Banka ya da kurumlardan hesap açmanızın ardından kolay bir şekilde devlet tahvilini alabilirsiniz.
Devlet Tahvili Hangi Bankalardan Alınabilir?
Devlet tahvili almak için bankalardan ya da kurumlardan hesap açmanız gerektiğini belirtmiştir. Devlet tahvili nereden alınır? Sorusuna ise İş Bankası, Ziraat Bankası ya da Akbank gibi çeşitli bankaların şubesine gitmeniz halinde kolaylıkla alabilirsiniz.
Devlet Tahvili Riskli Midir?
Yatırımcıların, herhangi bir yatırım aracına yatırım yapmadan önce merak ettikleri şeylerden biri o yatırım aracının riskli olup olmadığıdır. Devlet tahvili yatırımcılar için riskli bir yatırım aracı değildir. Aksine yatırımcılar risk durumlarının dengesini sağlayabilmek için mutlaka devlet tahvili bulundururlar. Devlet tahvilinin risksiz bir yatırım aracı olmasından dolayı tüm yatırımcılar tarafından değerlendirilir. Çünkü yatırımcılar devlet tahvili sayesinde risklerini ve yatırımlarını dengede tutarlar.
Devlet Tahvili Avantajlı Mıdır?
Yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilen bir yatırım aracı olan devlet tahvilinin avantajlı olup olmadığı merak edilir. Devlet tahvili avantajlı mı? Sorusuna, devlet güvencesi ile yapılan bir yatırım aracı olmasından dolayı avantajlıdır cevabını vermemiz mümkündür. Devlet tahvilinin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Devlet güvencesi altında yapılan bir yatırım olmasından dolayı en risksiz yatırım araçlarında ilk sırada yer alır.
- Devlet tahvilini alırken, tahvilin sonunda ne kadar kâr edeceğiniz belirlenmiştir.
- Anapara geri alınır ve daha tahvilin başında getirisini bilmeniz sizin için büyük bir artıdır.
- Devlet tahvilini bozdurabilirsiniz. Bozdururken herhangi bir yaptırım uygulanmaz.
- Vadesi gelmeden devlet tahvilini bozdurarak anlık ihtiyaçlarınızı karşılamanız mümkündür.
Devlet Tahvili Kazandırma Oranı Nedir?
Devlet tahviline yatırım yapan yatırımcıların hangi vadede yatırım yaptıklarına göre getirisi değişmektedir. Kuponlu tahviller yıllık faiz oranına göre, iskontolu tahvillerde ise nominal bedel üzerinden bir getiri söz konusudur.
Devlet tahvilinin avantajlarından ve kazandırma oranından, devlet tahvili nereden alınır? Sorusundan bahsettik.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.