REM Uykusu Nedir?
REM Uykusu Nedir?
Uyku, temelde iki evreden oluşur. NO-REM ve REM uykusu olarak ayrılır.NO-REM uyku da kendi içerisinde üç evreye ayrılır.NO-REM uykusunda bilinç kapalıdır ancak REM uykusunda bilinç açıktır. Bu uykuda kişi rüya görür ve bu rüyalar bellek tarafından kaydedilir. Kişi uyandığında bu rüyaları anımsayabilir haldedir. REM uykusu esnasında uyandırılan kişilerin uykularını kalitesiz ve yetersiz olarak tanımladıkları görülür. Bu uyku evresinde uyandırılan kişilerin gün içinde halsizlik, kaygı, öfke ve panik gibi durumları yaşadığı gözlemlenir. Ayrıca anımsama ve öğrenme kabiliyetlerinde düşüşler yaşanır.
Bazı uzmanlara göre ise rüyalar sadece REM uykusu içinde görülmez. Uykunun tüm evrelerinde rüyalar görülür ve hatırlanabilir. Sadece REM uykusunda beyin uyanıkmış gibi davrandığı için bu evrede görülen rüyalar daha akılda kalıcı olur.
REM Uykusu Ne Kadar Sürer?
REM uykusu uykunun % 20-25’lik bir bölümünü kapsar. Bu uyku kişiden kişiye değişir. Kişinin yaşı, sağlık durumu, kullandığı ilaçlar, uyku ortamı, gün içinde yaptığı aktiviteler gibi pek çok değişken REM uykusu süresini etkiler. Örneğin çocukların ve bebeklerin REM uykusu süresi yetişkinlere kıyasla çok daha uzundur. Kişi yaş aldıkça REM uykusu süresi kısalır. Bununla birlikte ortalama bir insan için REM uykusu 5-30 dakika sürer ve standart bir gece uykusunda 4-6 kez tekrarlanır. Yani gece boyunca 90-120 dakikada bir tekrarlandığı söylenebilir.
REM Uykusunda Vücudun Hareketleri
REM uykusunda vücutta gözlemlenebilen en belirgin hareket kişinin göz kapakları kapalı olmasına rağmen gözlerinin hızla hareket ediyor olmasıdır. Gözlerin bu hareketleri göz kapaklarında minik kasılmalar ve titremeler olarak görülür. Ancak gözler dışında çoğunlukla vücudun herhangi bir kısmında hareket gözlenmez. Adeta vücutta geçici bir felç durumu hakim olur. Kişi parmak uçlarını dahi hareket ettirmez vaziyettedir. Bu esnada kişinin uykudan uyanması halinde halk tarafından “karabasan” olarak adlandırılan bir durum yaşanır. Bilinç açılır ve kişi REM uykusundan çıkar ancak kaslar beynin kontrolü dışında kaldığından herhangi bir eylem gerçekleştirilemez.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.