Site İçi Seo Nasıl Yapılır?
İçindekiler
Site içi SEO Nasıl Yapılır?
Sitenizi organik aramalarda üst sıralara çıkarmak için site içi SEO önemlidir. Belirli kriterlere göre sitenizin sıralaması belirlenmektedir. Google’da ya da diğer arama motorlarında üst sıralara çıkabilmeniz için belirli kriterleri doğru yapmanız gerekmektedir. İlk sırada çıkmak ya da ilk sayfada çıkmak tüm site sahiplerinin istediği bir durumdur. Bu yüzden sitenizin bu hedeflere ulaşması için site içi SEO gerekmektedir. Sadece site içi SEO yaparak sitenizi yükseltmeniz mümkündür ancak istediğiniz noktaya gelmesi için diğer faktörleri de yapmanız gerekmektedir. Diğer konuları sitemizde Seo Nedir? Seo Nasıl Yapılır? Yazısını okuyarak bilgi edinebilirsiniz.
Site içi SEO Kriterleri Nelerdir?
Site Hızı
Sitenizin hızı aramalarda sıralamanıza büyük etki etmektedir. Kullanıcı linke tıkladığında sitenizin yüklenmesi süresi uzun olması halinde siteye girmekten vazgeçebilir ve bu davranış olumsuz etki yaratabilir. Kullanıcı istediği bilgiye hızlı ulaşabilmeli ve sitenize rahat bir şekilde gezinebilmelidir. Sitenizin yavaş olması kullanıcıyı bu siteden uzaklaştırır ve sitenizde aslında kullanıcı istediği bilgiye ulaşamamış izlenimi de yaratabilmektedir. Bu yüzden sitenizin Google hız testi aracını kullanarak mobil ve masaüstü hızına bakabilirsiniz. Sitenizin hızını yükseltmek için Google aracının önerilerini uygulayarak site hızınızı arttırabilirsiniz.
Görsel Optimizasyonu
Sitenize içerikleriniz dışında görsellerinize de trafik çekebilirsiniz. Görsellerinizi eklersen başlık, görsel içeriği gibi anahtar kelimelerini kullanmanız gerekmektedir. Görsel eklerken boyutuna da dikkat etmelisiniz. Yukarıda bahsettiğimiz site hızınıza bu görsellerinde etki ettiğini unutmayın! Bu yüzden görsellerinizin boyutunu küçülterek site yüklenme hızınızın istediğiniz hızda olmasını sağlayabilirsiniz.
Site İçi Link Bağlantısı
İçeriklerinizde kullanıcıya önerdiğiniz ya da yeni bir terimden bahsettiğinizde web sitenizde o terim ya da içerik ile ilgili başka yazılarınız mevcut ise linkler ekleyerek kullanıcıların sitenizde daha fazla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. İçeriklerinizin arasında “ilginizi çekebilir” ya da “bunu okuyanlar bunuda okudu” gibi ilgi çekici başlıklar atarak içeriklerinizin okunmasını ve ziyaretçilerin sitenizde daha fazla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Site Başlığı
Site başlığınızı seçerken domain ismi ve site içeriğinizi göz önünde bulundurarak bir başlık belirlemeniz site içi SEO bakımında yararınıza olacaktır. Domain adı ve site içeriğinize uygun bir başlık seçmeniz kelime uyumunu ortaya çıkaracaktır. Site içi SEO bir zincir gibidir. Kriterlerin hepsinin birbiriyle bir zincir halinde olduğunu fark etmişsinizdir umarım.
Site Açıklaması
Site başlığını belirttikten sonra bir açıklama belirlemelisiniz. Siteniz ne tür bir hizmet vermektedir. İçerikte neler var gibi. Alt başlıklarınız hakkında kısa ve öz bir açıklama oluşturabilirsiniz. Arama motorlarının bu kriterleri göz önünde bulundurarak bir sıralama yaptığını hepimiz biliyoruz artık.
Sayfa başlık ve alt başlıkları
Site içi SEO, sitenizin giriş kısmını hallettikten sonra alt sayfalarınıza ya da içeriklerinize başlık belirlerken içeriğin ve başlığın birbiriyle bağlantılı olmasına dikkat edin. İçerik başlığı “Ankara hakkında bilgi” içerikte “İstanbul hakkında bilgi” veriliyorsa bu aldatmaya girecek ve zamanla zaten kullanıcı orada istediği bilgiyi bulamadığından sitenizden erken çıkacak bu da kötü sonuçlar doğuracaktır.
Site İçerik Girişi
Sitenizi güncel tutmalısınız. İçeriklerinizi bir düzen eşliğinde belirli süre aralıklarıyla eklemelisiniz. Arama motorları botları sitelere gönderdiğinde sitenize uğrayan bot bir güncelleme olmadığını fark ettiğinde sitenize daha az gelmekte ve sıralamalarda alt sıralara düşmenize sebep olacaktır. Sitenize güncel içerikler ekleyerek botların bunu fark etmesini ve sizi üst sıralara çıkarmasını değerlendirmelisiniz.
Doğru Etiket Seçimi
İçeriklerinizi eklersen doğru bir etiket seçimi yapmalısınız. İçeriğinizin giriş, gelişme ve sonuç kısımlarını anahtar kelimelerle anlatan kelimeler seçilmelidir. Örneğin: “Ankara 19 Mayıs Kutlamaları” bir haber girdiğinizde etiketler kısmına “Ankara, 19 Mayıs, Kutlama” gibi 3 etiket seçmeniz içeriğinizle uyumlu etiketler seçmiş olduğunuzu göstermektedir. Fazla etiket kullanmaktan sakının.
Site içi SEO Sıkça Sorulan Sorular
Site içi SEO nedir?
Sitenizin arama motorlarında üst sıralarda çıkması ve daha fazla ziyaretçi tarafından giriş yapılması için yapılması gereken bir unsurdur. Site içi SEO yukarıda belirttiğimiz en önemli başlıklardan oluşmaktadır. Site içi SEO için çok daha fazla kriter sayılabilir. Ancak yukarıda belirttiklerimiz sitenizin yükselmesinden P’den fazla etkiye sahiptir. Bu yüzden yukarıda bahsettiğimiz maddeleri uygulayarak site içi SEO yapabilirsiniz.
Site içi SEO zorunlu mudur?
Site içi SEO zorunlu değildir. Ancak sitenizin daha fazla kullanıcı tarafından ziyaret edilmesi ve vakit geçirmelerini istiyorsanız, site içi SEO yapmanız gerekmektedir.
Site içi SEO en önemli nokta hangisidir?
Site içi SEO en önemli noktası yoktur. Dediğimiz gibi site içi SEO bir zincir gibidir. Tüm zincirler birbiriyle beraber ilerlemektedir. Bir unsuru yapmanız gerektiğinde diğer unsurları da yapmak zorunda kalıyorsunuz. Önemli bir nokta yoktur ama yukarıdakileri uygulayabilirsiniz. Önemli noktası olmasa da sıralamadaki yerinize etki edecektir.
Site içi SEO ücretli midir?
Site içi SEO ücretli değildir. Yukarıda saydıklarımızı yapabilmeniz durumunda aylık 2500 TL gibi bir giderden kurtulmuş olursunuz. Yapamadığınız ve profesyonel bir hizmet almak isterseniz SEO SATIN AL üzerinden site içi hizmeti uygun fiyata satın alabilirsiniz.