Şeker Hastalığı Oluşumu Etkileyen Nedenler
Şeker Hastalığı Oluşumu Etkileyen Nedenler
Günümüzde çok sık rastlanan şeker hastalığı kan şekeri olarak da adlandırılan glikoz göstergelerinin olması gerekenden yüksek çıkması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Besinlerden gelen kandaki glikoz temel enerji kaynağıdır. Şeker hastalığı kronik bir rahatsızlıktır. Tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki belirgin tipi vardır. Tip 1 şeker hastalığı genellikle çocukluk yaşlarda ve gençlik yıllarında görülür. Tip 2 olarak tabir edilen şeker hastalığı vücutta insülin üretmektedir. Kandaki şeker hücreleri enerjiye dönüşemez ve kan şekeri yükselir. Tip 2 şeker hastalığı genellikle orta yaş ve üzerindeki bireylerde görülür. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte dengeli beslenmek, spor yapmak, sağlıklı yaşam vb. gibi önlemler alınarak normal yaşantılarına devam edebilirler.
Şeker Hastalığını Tetikleyen Nedenler
Kan şekerimizin fazla yükselmesini önlemek için tükettiğimiz besinleri dikkat etmeliyiz. Unlu gıdalar, pirinç, patates, nişasta başta olmak üzere birçok besinde bulunan enerji metabolizması için gerekli maddedir. Kan şekerimizin sürekli yüksek olması halinde hücreler bir süre sonra bu duruma direnç sağlamakta ve hücrenin dışında kalmaya devam etmektedirler. Bu duruma insülin direnci diyoruz. Şeker hastalığını tetikleyen nedenler ise şunlardır:
- Şekerle tatlandırılmış yiyecekler ve içecekler
- Beyaz un (ekmek), makarna, pirinç
- Trans yağlar
- Meyve aromalı kefir, yoğurt, süt vb.
- Aromalı kahve içecekleri
- Paketlenmiş gıdalar
- Meyve suyu
- Nişastalı yiyecekler
- Tuz
Bu belirttiğimiz besinlerin tüketimini dikkat etmek ve uzak durmak sağlığımız için en önemli unsudur. Kişinin fazla kilosu olması, psikolojik sorunlarının olması bu gibi nedenlerde diyabeti tetikleyen bazı sorunlardır. Bunun yanında sık gebelik, hormonların değişmesi nedeniyle metabolizmayı zorlayan rahatsızlık olduğundan anne adaylarını şeker hastalığını taşıyabiliyor. Anne adaylarının düzenli doktor kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir. Ayrıca bazı hastalıklar ve ilaçlar diyabeti tetikleyen olumsuz etkenlerden biridir. Örneğin; tansiyon ilaçları, doğum kontrol ilacı, idrar söktürücü, kortizonlu ilaçlar diyabetin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Kişinin fazla kilosu olması yani obezite vücutta yağın aşırı birikmesinden dolayı diyabeti ortaya çıkaran faktörlerden biridir. Bu vücuttaki yağlardan oluşan bazı hormonlar metabolizmayı olumsuz etkilemektedir. Bunun ilk kuralı fazla kilolardan kurtulmak ve spor yapıp vücudu hareketsiz bırakmamaktır.
Erkeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri
- Fazla idrara çıkma
- Artan susuzluk ve açlık
- Açlık artışı
- Yorgunluk
- Görme bozukluğu
- Aşırı kilo kaybı
Kadınlarda Şeker Hastalığı Belirtileri
- Cilt yaralarında geç iyileşme
- Cilt kuruluğu
- Sık idrara çıkma
- Fazla su tüketimi
- Cinsel istek azlığı
- Vajinal kuruluk
- Ani kilo kaybı
- Ağız kuruluğu
- Ani kilo alımı
- Aşırı acıkma
- Genital bölge enfeksiyonları
- Ayaklarda uyuşma
- Deride kaşıntı
- Görme bozukluğu
Kadınlarda ve erkeklerde görülen belirtiler çok önemlidir. Dikkate alınması ve düzenli kontrollerini takip etmeleri gerekmektedir. Sağlıklı yaşam için önce dengeli beslenmek, vücudumuzu hareketsiz bırakmamak ve düzenli bir uyku ile kaliteli yaşamaya çalışmalıyız. Günlük yaşamdaki her şey insanın hayatını olumlu ve olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun için de yapmamız gereken sağlığımıza daha çok dikkat etmek olacaktır.
Şeker Hastalarının Yemesi Gereken Besinler
Şeker hastalarının dikkat etmesi gereken oldukça fazla kurallar vardır. Dengeli ve spor eşliğinde günlük yaşantılarını düzene koyabilirler. Bunun için gerekli olan sağlıklı diyet programına uymaktır. Vücudumuza işlenmemiş gıdalar, sağlıklı yağlar, sağlıklı etler ve daha fazla lif almaya özen göstermeliyiz. Kahvaltıda yulaflı yiyecekler tüketmek tokluk hissini arttırılabilir. En önemlisi şeker, tuz, yağ ve kalorili yiyeceklerden uzak durmaktır. Dinç ve güçlü olmak istiyorsak önce ruh sonra beden sağlığımızı önemseyip dikkat etmeliyiz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.