Memur Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
İçindekiler
Memur Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Memurluk günümüzde en çok tercih edilen ve imkanları bakımından en fazla rağbet gören iş koludur. Memur kelimesinin kökeni Arapçaya dayanmaktadır. Devletin kurumlarında, devlet hizmetinde bulunan kişiler memur olarak nitelendirilir. Memurlar belli yasalar ile korumaya alınmıştır. Memur Nedir? Memurluk tanımı çok çeşitlilik gösterir. Memur denince akla ilk olarak masa başı işte gelebilir. Sokakta gece geç saatlerde çalışan gece bekçileri de diğer bir memurluk türüne örnektir verilebilir. Aslında ilçe yönetiminden sorumlu olan kaymakam dahi bir tür memurdur. Okul yöneten müdür de memurdur. Fakat en temelde bu bireylerin tümü devlet işletmelerinde sürekli şekilde elemanlardır. Devlet dairelerinde çalışıp kendilerine verilen görevlerini yapmakla yükümlüdürler. Memur kimdir? 657 sayılı kanun hükmünde memurun tanımı şu şekilde belirtilmiştir; Mevcut kuruluşun biçimi üzerine bakılmaksızın, Devlet ve de diğer kamu tüzel kişilikleri tarafından genel idare esaslarına bakılarak yürütülen asli ve de sürekli kamu hizmeti ifa ile görevlendirilenler, belirtilen bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Yukarıdaki tanım dışındaki kurumlarda genel olan politika tespiti, planlama, programlama, araştırma yönetim ve de denetim gibi bu tarz işlerde görevli ve yetki sahibi olanlar da memur olarak tanımlanır. Memur Ne İş Yapar? Memur iş olarak pek çok farklı pozisyonda çalışır. Fakat Türkiye ki memurların büyük bir kısmı diplomatik olan yazı işleri ile ilgilenmektedir. Bu işlerden bazıları kısaca şu şekildedir; kurumlar arası yazışma, tapu-kadastro işlemleri gibi ve bunun durumları çözüme kavuştururlar. Son yıllarda hızla gelişen teknoloji ile birlikte bu yazı işlerinin yerini üstün teknolojiye bilgisayarlar almıştır. Yani günümüzde tek tek kâğıt masrafıyla uğraşılmıyor. Bu uygulamanın yerine mail sistemi ve bu sistem üzerinden mesajlar anlık şekilde iletilmektedir. Bu durum da posta teşkilatının eski önemini yitirmesine sebep olmuştur.
Memur Nasıl Olunur?
Memur olmanın pek çok farklı yöntemi bulunmaktadır. Öncelikle de karar verilmesi gereken nokta hangi tür memur kategorisinde olmak istendiğidir. Yani ortaokul mezunu iseniz oldukça yüksek puanlara ihtiyaç vardır. Ya da ortalama olacak bir puan alıp gardiyan, polis ve bekçi gibi memurluk kategorileri tercih edilebilir. İki yıllık olan bir ön lisans bölümü mezunu iseniz önce ön lisans kamu personeli seçme sınavına girilmelidir. Bu ve bunun gibi bölümlerden çoğunlukla sağlık kurumlarında çalıştırılacak teknikerler yetişmektedir. Örnek olarak Bilgisayar teknikerliği ya da laborantlık bölümlerinden birkaçı bu alanda nitelendirilebilir. Eğer lisans mezunuysanız yapmanız gereken tek şey lisans kamu personeli seçme sınavına girmektir. Bu sayede de daha yüksek dereceli olan memur gurubundan tercih yapılabilir. Örnek olarak hukuk ya da maliye bölümü bitirildiyse kaymakam olunabilir. Veya bitirilen bölüm öğretmenlik bölümü ise atanarak öğretmen olabilirsiniz. Fakat yalnızca kamu personeli seçme sınavıyla memur olunmamaktadır. Bazı bölümlerin de kendine özel sınavları vardır. Memur Olmanın Şartları Nelerdir? Öncelikle memur sıfatına sahip olmak için Türk vatandaşı olmak şarttır. Çünkü devletin işleyişinin mantığı vatandaştan vatandaş anlar sistemidir. Ayrıyeten yüz kızartıcı suçlar kategorisinden bir gün bile hüküm giyilse memur olunamaz. Bu suçların en başında dolandırıcılık ve şantaj gibi etik sayışmayan davranışlar bulunur.
Peki memur olabilmek için kamu personeli seçme sınavlarının hangi türlerine girilmesi gerekir? Tek yıllarda yapılacak olan Kamu personeli seçme sınavına sadece lisans 4 yıllık üniversite mezunları katılabilirken, çift yıllarda ise KPSS’ ye lise, ön lisans ve de lisans mezunları katılabilir. Lisans mezunları veya mezun olabilecek durumdaki her bir aday KPSS B grubu Lisans sınavına girebilir. KPSS-B kadroları alımları çift yıllarda yapılır. Bu sebeple de A Grubu Kadroları ile Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde kadrolu öğretmen kadrosuna başvurmayacak adayların tek yıl KPSS’ ye girmelerine gerek yoktur. Çift yıl puanı A grubu, B grubu ve de öğretmenlik kadrolarının atamalarında kullanılır. B Grubu Lisans Memurluk atamalar da ı “merkezi atama” ve “kurumsal atama” olacak şekilde ikiye ayrılır. KPSS sonuç belgesi üzerinde bulunan P3 puan türü kullanılıp 2 yıl boyu yılda iki kez merkezi atama yapılır. Kurumsal atamalar dediğimiz ara atamalar da kurumların belirleyeceği zamanlarda yapılmaktadır. B Grubu Lisans kadrolarının adı P3, B Grubundaki Ön Lisans kadrolarının adı ise P93, ortaöğretim mezunlarının B grubu kadrolara da P94 puan türü adıyla atama yapılır. Bu puanlar yalnızca 2 yıl geçerlidir. Örnek olarak, 2018 KPSS B (Lisans) puanı 2020 KPSS sonucu açıklatılıncaya kadar geçerlidir. 2020 KPSS-Lisans sonuçlarıyla geçerliliğini yitirmiştir. B grubu alanı mesleklerinden birine atanma hedefi olan tüm adaylar KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür sınavına girmelidir.
Memur Maaşları Ne Kadardır?
2020 yılı enflasyon rakamının yüzde 6,49 olarak açıklanması ile birlikte memur maaşları da güncellendi. 2020 yılı içinde geçerli olacak memurluk zammı yüzde 4 + yüzde 1,49 toplam olarak yüzde 5,49 şeklinde açıklandı. Güncel verilere dayalı olarak en düşük emekli memurun aylığı 2 bin 522 lira iken, 2 bin 660 liraya kadar yükseldi. En düşük memurun emekli aylığı da 3 bin 510 lira oldu. Memur Maaşları Ne Kadardır? Memur maaşları alanlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Bugün Türkiye’deki en düşük memurun maaşı 4099 lira şeklinde belirlenmiştir. En yüksek memurun maaşı da 21.399 lira ile ülkenin başkanıdır. İşe başlanan süre arttığı müddetçe kıdem maaşı da bununla birlikte olarak devreye girmektedir. Yani bugün on yıl görev süreli bir memurun aldığı maaş minimum beş bin liradan aşağı olmaz. Ayrıyeten büyük hastanelerde bu maaşlara ek olarak döner sermaye de maaşa girmektedir. Memurun Sorumlulukları içine neler girer “Devlet Memurları Kanunu” ile sınırları çizilen sorumlulukları şunlardır; Yetkili amirce verilen görevleri kanuna uygun şekilde yerine getirmek, Hiyerarşiye bağlı alınan her bir emri, anayasaya aykırılığı durumunda yerine getirmemek, teslim edilen devletin malını korumak ve görevini icra etmektir.
Memurlar kendilerine verilmekte olan görevleri eksiksiz şekilde yapmakla yükümlüdürler. Çünkü yapılan bu memurluk sözleşmesi ast -üst ilişkisini esas alınır. Eğer üst komisyonca kişi üzerinden aşırı psikolojik bir baskı görülmüyorsa işlemleri yapmak dışında başka yol yoktur. Memurlar verilen tüm görevlerin uygulanmaması halinde her türden yaptırıma tabi olabilirler. Memur İçin İş İmkânları Nelerdir? Memurlar her alanda iş imkânına sahip olmaktadır. Öncelikle yapılması gerekli durum mercilere başvurmak olabilir. Ayrıyeten memurlar iş imkânına bu denli geniş olması ile ülke içerisinde istedikleri gibi tayin alma lükslerini doğurur. Özellikle de eş durumunda bu durum çok avantajlı olmaktadır. Peki kimler devlet memuru olamaz? Devlet memuru olmanın şartlarının taşınması tabii ilk şart olarak bilinir. Bunların dışında memur olmaya engel pek çok durum bulunur. Kasten işlenen herhangi bir suçtan sebebi ile 1 yıl veya 1 yıldan daha fazla süre ile hapis cezasına mahkûm olan bu kişiler memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasti şekilde işlenen bir suçtan 1 yıl ya da 1 yıldan daha fazla olacak şekilde hapis cezasının memuriyet görevi esnasında işlenmesi halinde, o kişinin memuriyet görevi derhal sona erer.