DOLAR
18,8197
EURO
20,3115
ALTIN
1.128,47
BIST
4.997,63

TYT’de Başarılı Olmanın İpuçları

Sınavlar hayatımızın ayrılmaz parçası oldu. Her nesil neredeyse sınavlarla bir anısı var. Sınavlar ayrı bir heyecan, bazen korku…Ülkemize sınav demek iyi bir meslek iyi  bir geleceğin önemli bir anahtarı.  Bunun farkında olan veliler ve öğrenciler her geçen gün sınava  daha fazla anlam yüklemeye başladılar. 

12.11.2021 11:38
0
A+
A-

TYT’de Başarılı Olmanın İpuçları

TYT nedir?

Sevgili gençler başarılı olmanız için mutlaka bir program dahilinde çalışın.

Sınavlar hayatımızın ayrılmaz parçası oldu. Her nesil neredeyse sınavlarla bir anısı var. Sınavlar ayrı bir heyecan, bazen korku…Ülkemize sınav demek iyi bir meslek iyi  bir geleceğin önemli bir anahtarı.  Bunun farkında olan veliler ve öğrenciler her geçen gün sınava  daha fazla anlam yüklemeye başladılar.  Sınavlar adları değişse de sınava giren sayı her geçen gün daha da arttı. Sınavların zorluğu,   sevgili öğrenciler bugün de yarında değişmeyecek.  İyi bir üniversite kazanmak kolay degil. Üniversite adayı arkadaşlar TYT hakkında sizlere  önemli bilgiler vereceğim. Kalem kağıt hazırsa başlayalım. Birinci ders, Başarılı olma yolunda not tutmanın ayrı bir önemi vardır. 

TYT nedir?

ÖSYM’nin bir kaç yıldır uyguladığı  yeni sınav formatlarından biri olan TYT (Temel yeterlilik testi)  TYT’de öğrencilerin okuduğunu anlama yeteneği ölçülüyor. 2 yıllık meslek yüksek okulu tercih etmek isteyenler mutlaka girmesi gerekiyor. Ayrıca  AYT  yüksek puan almak için (Alan yeterlilik testi) TYT  iyi bir avantaj sağlıyor.  Aldığınız puanın @ AYT’ye ekleniyor. İki aşamalı olan bir sınav…  ÖSS-ÖYS  ile  mantık aynı sadece etkilediği oranlar  farklı,  yukarıda da bahsettiğimiz gibi  sınavın adı değişti ama önemini değişmedi. TYT – AYT’ den önce yapılan bir sınavdır. TYT 120 soru bulunmaktadır.  Soruların ağırlığı   matematik Türkçe’den oluşmaktadır. 40 matematik ve 40  Türkçe soruluyor. Bunların yanında  7 kimya,  7 fizik, 6 biyoloji 5 tarih, 5 coğrafya,5 felsefe ve 5 din kültürü ve ahlak bilgisi testinden oluşuyor. 

  • Sınava daha önce girdim fakat başarılı olamadım. 

Arkadaşlar, İçinizde ilk defa sınava girecekler olduğu gibi geçen yıl istediği bölüm olmadığı için veya başarısız olduğu için sınava girecek ögrenci  arkadaşlarda da vardır.  Her ne  olursa olsun, ister ilk defa isterse birkaç defa  sınava girmiş olun. Sınavlar da mantık aynı şekilde  işliyor.  TYT’ye iyi bir şekilde hazırlamalısınız. Başarıda  tesadüfe yer yoktur. Sizden ne isteniyorsa ona göre hazır olacaksınız. Deyim yerindeyse bu yarışa kitleneceksiniz.  Sınava tekrar giren arkadaşlar, hiç üzülmeyin! İş vermeyen, bitirdiğinizde yıllarca iş bulamamak için uğraşacağınız bir bölümü okumaktansa, tekrar sınava hazırlanmak en makbulü ve en doğru yoludur.

  • Sevgili gençler başarılı olmanız için mutlaka bir program dahilinde çalışın.

Öğrenciler bazen çok garip davrana biliyor. Ya da çalışmamak için bahaneler  üretebiliyorlar.   Öncelikle sınava hazırlanıp hazırlanmayacağınıza  karar vermelisiniz. Kafada bitirin.  Bu durum uzun sürerse  kafa karışıklığına  neden olabilir.  Sonra hedefiniz belli olmalı. Gençler  tam olarak hangi bölümü okumak istediklerinin de farkında değiller. Ne olmak istiyorsun sorusuna  bir cevabınız yoksa bu büyük bir problem. Belli bir  yaşa gelmiş,  eğitim almış öğrencilere  böyle bir cevap yakışmıyor. Ders çalışıyor musun?  Cevap kesinlikle evet.  Arkasından gelen can alıcı soru ne kadar çalışıyorsun? Cevap yok.  Biraz zorlayınca   hocam işte  süre tutmuyorum. Sevgili adaylar sınava hazırlık süreci ciddi bir iş,  hazırlanan öğrenci iyi bir programa sahip olmalı.  Ne kadar çalışmanız  gerektiğini bilmelisin. Yapılacak   program bir uzmanla birlikte yapılmalı. Programın deneme süresi olmalıdır. Çünkü kağıt  üzerinde ne kadar mükemmel bir program olsa da, uygulamada  (pratikte ) bir sürü aksayan yönü  olabilir. Ancak onu deneyerek  önerebilirsiniz. Denedikçe aksayan yönlerini, uzmanla birlikte yeniden revize edersiniz.  Size uygun, en mükemmel program bulana  kadar sürekli deneyin.  Programlar sizi daha iyi bir şekilde çalışmaya yönetecektir. Çalışma  programı için okuldaki rehberlik ve danışma bölümden yardım alabilirsiniz.  Mezun arkadaşlar da mutlaka eski okullarından  veya  rehberlik ve araştırma  merkezlerine giderek yardım alabilir.  Sevgili gençler,  planlı çalışma sınavı kazanmak için önemli bir araç.  Lütfen burayı atlamayın. Mesele çok çalışmak değil, (deli gibi) ihtiyacına  göre lazım olan  kadar çalışın.  Çok çalışarak iradenizi kırmayın. Unutmayın sınav uzun  soluklu  bir maraton, nefesinizi iyi ayarlamalısınız.  Ayarlamadan yola çıkarsanız yarı yolda nefessiz  kalabilirsiniz.

  • Kitap okumayı alışkanlık haline getirin. 

Kitap okumak düşünce dünyanızı değiştirir. Beyin yorgunluğunu alarak sizi ferahlatır. Yoğun bir çalışmadan sonra 20 veya 30 sayfa kitap okumak iyi bir dinlence olacaktır. 20 veya 30 sayfa kitabı okumayi küçümsemeyin, ayda 20 sayfa kitap okuyarak 600 sayfalık bir kitabı bitirmiş olursunuz. Bu küçük okumalar  ile kalın  bir kitabı bitirmiş olursunuz. Okuduğunuz kitaplar  gelişiminize uygun olursa sınavda çok işinize yarayacaktır. Sınavlardaki soruların büyük  çoğunluğu okuduğunu  anlamaya yönelik sorulardan oluşuyor. ( LGS ,TYT, ALES) Kitap okumak  daha iyi konsantre olmanızı sağlar.  Özellikle Türkçe bölümünün büyük bir bölümü paragraf sorularından oluşmaktadır. Kitap okuyanlar  paragraf sorularında bir adım daha öndeler.   Her Kitap ayrı bir dünya, aynı zamanda bir zenginliktir.  Kitaplara konu olan başarılı insanların hayatını araştırdığınızda çoğunluğunun  iyi bir kitap okuyucusu olduğunu  göreceksiniz. 

  • Başarısız olduğunuz derslere önem verin.

Ders  çalışmaya  sevmediğiniz derslere başlayın. En canlı,dikkatinizin en yoğun olduğu saatlerde sevmediğiniz ya da başarısız olduğunuz derslere yönelin. Bu derslerde neden başarısız olduğunuzun nedenlerini tespit edin. Konu eksiğiniz varsa mutlaka konulara yeniden çalışın. Konu eksiğiniz varsa fazla yol kat edemezsiniz.  Lütfen konuları öğrendiğinizden emin olun. Boşuna kürek çekmek çekmeyin.

  • Paragraf sorularına dikkat edin. 

 Değişen sınavlar yavaş yavaş soruların  mantığını da değiştirdi.  Klasik kısa sorular, ezber isteyen,  direkt bilgi  sorular yerine muhakeme, analiz ve değerlendirme soruları yerini  almaya başladı. Paragraf soruları Türkçe sorularının neredeyse yarısından fazlası. Bunun yanında sosyal bilimler  (tarih, coğrafya)  soruları da  genel olarak paragraf şeklinde  sorularda anlamaya yönelik sorular.  Paragraf sorularında başarılı olmak için  ya kitap okuyacaksınız  veya günlük düzenli  paragraf sorusu  çözeceksiniz. Paragraftan  düzenli bir şekilde  30 soru çözmek  sizi başarıya ulaştıracaktır.  

  • Düzenli ve yeterli test çözün.

Sınavlar da  (TYT  AYT LGS)  başarının yolu düzenli ve bol miktarda test çözmekten geçiyor. Anlayarak, irdeleyerek test çözmek çok önemlidir. Bazen öğrencilerden duyarız hocam günlük  500 soru çözüyorum ama bir ilerleme olmuyor. Genç arkadaşım çözdüğün  sorular nitelikli olmalı.  Soruları iyi inceleyip nerede hata yapıyorsun  tespit etmelisin. Mesela konu eksiğin var mı?  Yoksa dikkatsizlikten mi kaçıyor sorular.  Bunların farkında olmalısın. Daha önce bahsetmiştim.Konu eksiklerinizi  acil tamamlayın. Zorlandığınız soruları mutlaka sorun ve öğrenin. Unutmayın her soru potansiyel olarak sınavda çıkma ihtimali vardır. Yapamadığın soruları not al. Bol miktarda test çözmenin mantığı pratiklik kazanmak ve  eksik olduğun noktaları açığa çıkarmaktır. Farklı ve bol sayıda test çözmek size  değişik soru tiplerini öğrenecektir.  Sınavda çıkacak sorular çözdüğünüz sorularınızı az yada çok benzeri olacaktır. Altın   kural  farklı soru  tiplerini öğrenerek sınavlarda  heyecan yaşamamaktır. İlk defa göreceğiniz sorular sizi bayağı oyalayacaktır. Bu  durum  ilk defa gittiniz bir şehre benzer.  Gideceğiniz adres çok yakın olabilir fakat kestirme yolları bilmediğiniz için deneme yanılma yoluyla bulmaya çalışırsınız.  Bu da size zaman kaybettirir.  Vakit kaybı sizi strese sokar. Stres ki sınavda en istenmeyen şeyidir. Soruları yoğunlaşamaz  üstünkörü okumaya başlarsınız. TYT  aynı zamanda bir hız testidir ve belli bir  süre içerisinde sizden istenen testleri bitirmek zorundasınız.

  • Test çözerken sürü tutmalısınız.

Testleri çözmek öğrencilerin moralini yerine getirir. Netler yükseldikçe harika hissetmeye başlarsınız.   Okulla veya kursta bunu bazen başaramıyor olabilirsiniz. Sizin  için  sınavlar heyecan  kaynağı,  süre yetiştirememe   gibi sorunlar olabilir.  İşte bu sorunları yenmek için evde bir süre sonra test çözerken süre tutmalısınız.   Süre tutarak soru çözmek başlarda heyecana neden olabilir. Zamanla bu duruma da alışacaksınız. Sınavda  süre problemi yaşamamak için  bunu uygulamak zorundasınız.Düzenli olarak süre tutar ve iradeli olursanız göreceksiniz  bir süre sonra bu sisteme alışacaksınız. 

  • Kat sayısı fazla olan derslere daha fazla önem verin. 

TYT de ağırlık matematik ve Türkçede derslerden oluşmaktadır.  Daha doğrusu bu derslere baraj dersleri de diyebiliriz. O zaman ne yapmak lazım bu derslere daha fazla çalışacaksınız. Daha fazla test çözeceksiniz Her gün matematik ve Türkçe çalışacak, diğer dersleri yanına ekleyebilirsiniz. Örneğin Türkçe, matematik, fizik ve  tarih bunları bugün  çalıştınız.   Yarın yine Türkçe Matematik sabit kalırken farklı dersleri yanına ekleyebilirsiniz.

  • Deneme çözün. Denemelere katılın.

Sevgili öğrenciler deneme çözmek  sınavın en önemli kaidelerinden biridir.   Okulda, kursta nerede olursanız olun mutlaka denemeye katılın.  Sınavlar biz kabul etsek de etmesek de bir yarış.  Gireceğiniz sınav eleme  sınavı olduğu için  sınava girecek arkadaşların arasındaki yerinizi denemeler sayesinde görmüş olursunuz.  Denemede çıkartılacak bazı dersler vardır. Bunlar maddeler halinde belirtelim.

1- Denemelerde sıralamanızı öğrenirsiniz.     Rakiplerinize göre ne durumda olduğunuzu öğrenmenin en iyi yoludur. Soruların  kolay veya  zor olması hiç önemli değil.  Zor ise herkese zordur.  Kolay ise herkes icin yine aynı durum.  Önemli olan senin arkadaşların arasındaki derecen, sıralaman.

2- Eksiklerinizi, yetersizlikleriniz ortaya çıkar.  Hangi konuda isteğiniz var. Hangi dersi yapamıyorsunuz, bunları görmüş olursunuz. Sınav öncesi bunları görmek iyi bir dönüttür. Bilgi  eksikleri görüp ona göre çalışmalarınızı yeniden planlarsınız. Hızlanmanız  gerekiyorsa  konularda  geri kalmışsınız ayarlama yapma olanağı sağlar.

3- Süre problemi sınavda öğrencileri cok canını sıkan  durumdur.  öğrenciler hocam biraz daha zaman olsaydı.  Evet ama o  süre dahilinde sizden istenen sorulara cevap vermelisiniz.  Yoksa soruların cevaplarına bilmen  hiç bir şey  ifade etmez.  Denemeler  süre ayarlamayı öğretir.

4- Denemeler sınav provasıdır, denemelere girdikçe  sınavın mantığını anlamaya başlarsınız.   Sıralamanız, deneme puanınız ve en önemlisi başarı grafiğiniz…. Düzenli deneme yapmak ve başarı grafiğini takip etmek size,çalışmalarınız hakkında bilgi verir. Denemedeki  grafiğiniz pozitif yönde ilerliyor ise  endişeye mahal yok.   Durum Tam tersi ise hemen çalışmalarınıza göz atmalısınız. Bu yönüyle denemeler kontrol mekanizmalarıdır.

  • Evde yaptığınız dönemine mutlaka not edin.

Yapamadığınız soruları öğretmenlere sorun. Denemedeki sorular daha özel ve daha seçici sorulardır. Mutlaka not alıp soruları  öğrenmeye çalışın. Bir de süre tutmayı unutmayın.  Deneme çözerken alışık olduğunuz şekilde çözüm. Sınavda da  bunu uygulayın.  Irmak geçilirken at değiştirilmez demiş atalarımız. Öğrenciler bazen farklı bir şekilde denemeye başlıyorlar ve  sonra istenmeyen noktalara durum varabilir. Buna dikkat edin. Her şey gönlünüzce olsun. Şimdiden başarılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.