Yatırım Fonları Devlet Garantisi Var Mı?

Yatırım Fonları Devlet Garantisi Var Mı?
Yatırım fonları devlet garantisi var mı? Bankalarda satılan fonları mevduat ile karıştırmamak gerekmektedir. Çünkü mevduatta belirli bir sınıra kadar devlet garantisi varken bu durum yatırım fonu için geçerli değildir. Yatırımcılar fonun sahip olduğu portföyün bir kısmı temsil etmekte olan katılma payını satın alıp fona katılım sağlamaktadır. Hisse senedinde şirkete ortak olunduğu gibi yatırım fonunda da katılma belgesiyle fon portföyüne ortak olunmaktadır. Bunu yaparken de yatırım fonları devlet garantisi var mı? sorusunun cevabı hayır olmaktadır.
Yatırım Fonuyla Neye Yatırım Yapılır?
Türkiye’de kurulmuş olan hisse senetleri, özel ve kamu borçlanma senetleri yani tahvil ve bono gibi alanlara yatırım yapılabilir. Yabancı özel ve kamu sektörü borçlanma senetleri ve yine hisse senetleri. Ulusal ve uluslararası borsalarda işlem görmekte olan atın, madenler ve borsalarda işlem gören araçlar. Uygun görülen diğer sermaye piyasası araçları da dahildir. Tüm bunlar yatırım fonuyla neye yatırım yapılır? Cevabı olup yatırımın yapılacağı fonla ilgili tüm bilgiye sahip olunmalıdır.
Yatırım fonunun kazancı portföyde bulundurduğu araçların getirisine bağlı olduğu için yatırımcılar fonun türüne, tipine dikkat etmelidir. Bunu yapmak için de portföy hakkında yeterli bilgi alınması buna en uygun olan yatırım fonunun seçilmesi gerekmektedir.
Yatırım Fonundan Nasıl Para Kazanılır?
Fonlar, sahip olduğu menkul kıymetler sayesinde kar payı ve faiz geliri elde ederek bu geliri portföy değerine yansıtmaktadır. Fonun sahip olduğu menkul kıymetlerin değeri artabilmektedir. Eğer fon, menkulü yükselen bu kıymeti satarsa sermaye kazancı elde etmektedir. Fon elde ettiği sermaye kazancını veya zararını fon portföy değerine yansıtmaktadır. Yatırım fonu, yükselen menkul kıymeti satmıyorsa da bu değer artışı fonun katılma paylarına yansımaktadır. Eğer katılım payları satılırsa da ilk ödenen fiyatın üzerinde bir bedel edilmektedir. Yatırım fonundan nasıl para kazanılır? bu şekilde gerçekleşmiş olur.
Yatırım fonunun birçok çeşidi olmakla birlikte bunlar portföylere göre belirlenmektedir. Bu yüzden en yaygın yatırım fonu çeşidinden en az kullanılana kadar kişi seçebilir. Belirtildiği üzere yatırım fonları devlet garantisi var mı? kişi portföyünü devlet desteksiz şekilde kendi oluşturmaktadır.
Yatırım Fonu Avantajları
Tasarruf sahibinin ortaya koymuş olduğu parası, profesyonel yöneticiler tarafından yönetildiği için güvenilirdir. Menkul kıymetlerin değerlemesi, kontrolü fon yönetimi tarafından yapıldığı için yatırımcılar vade takibi, tahsil etme gibi işlemlerle uğraşmamaktadır. Portföye yapılmakta olan büyük tutarlı alım ve satımlar zaman ve para tasarrufu sağlamaktadır. Fon portföyündeki değer artışlarının portföy değerine yansıtılıyor olması yatırımcıları bilgilendirmektedir. Ve bu durum yatırımcıların fona yaptıkları yatırımları geliri ve ihtiyaçları kadar istedikleri zaman paraya çevirebilmektedir. Küçük tasarruflarla ulaşılmayacak kadar kazanç potansiyeli yüksek olan menkul kıymetlere yatırı yapılmasına imkan vermektedir. Yatırım fonu portföyüne alınabilecek olan menkul kıymetlerin sabit getirili ve hisse senedi gibi araçlarla çeşitlenmesi nedeniyle riskin en aza indirilmesi sağlanmaktadır. Yatırım fonu avantajları yatırımcılara kolaylık ve rahatlık oluşturmaktadır.
Yatırım Fonu Nasıl Seçilir?
Yatırım yapmadan önce ilgilenilen fonun amacının ve riskinin ne kadar uyup uymadığına bakmak gerekir. Fon tarafından menkul kıymetlerin değeri artacağı gibi düşebilir. Bu yüzden dikkatli hamle yapmakta fayda vardır. Risk profillerinin danışmanlar tarafından incelenmesine önem vermek gerekir.
Bankalara genellikle kendi kurucusu oldukları fonları satmaktadır. Bankalarda satılmakta olan fonları mevduat ile karıştırmamalısınız. Çünkü bu bize yatırım fonları devlet garantisi var mı? sorusunu düşünmemize neden olacaktır. Belirtmek gerekir ki yatırım fonunda devlet garantisi bulunmamaktadır.