Swap Nedir Özellikleri Nelerdir?

Swap Nedir Özellikleri Nelerdir?
Swap nedir özellikleri nelerdir? Sorusu finans alanında iş yapanların merak ettiği konulardan biridir. Swap kelimesinin Türkçesi değiş tokuş ve takas anlamlarına gelir. Swap bir sözleşme olup taraflar arasındaki varlıkların karşılıklı olarak değişimini sağlar. Peki genel olarak swap nedir özellikleri nelerdir? İnceleyelim.
Swap Ne İşe Yarar?
Swap, temelde bir sözleşmedir. Bu sözleşmeyi karşılıklı olarak onaylayan tarafların, nakit akışlarını birbirleriyle değiştirmelerini sağlar. Ayrıca sözleşme taraflarının birbirleriyle olan beklentilerinin farklı olması durumunda swap sayesinde birbirlerinin yükümlülüklerini üstlenerek beklentileri çerçevesinde bir finansal pozisyon almalarını sağlar. Swap sözleşmesinin başlangıç aşamasında taraflar birbirlerine herhangi bir ödeme yapmazlar. Daha önceki belirlenmiş olan vadeler üzerinden swap sözleşmesi üzerinden değiş tokuş işlemleri gerçekleştirir. Swap sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken ise bu sözleşmenin planına uymak ve bu sözleşmenin standart olmadığını unutmamaktır. Swap sözleşmesinin standart olmaması, taraflara kendi beklentileri doğrultusunda bir işlem planı ayarlama özgürlüğünü sağlar. Ayrıca swap sözleşmesinde varlık ya da faiz oranı gibi değişiklikler olabilir. Bu nedenle taraflar genel olarak faiz swabı ve para swabı olarak iki farklı türden anlaşmaya otururlar. Finans piyasasında genel olarak kullanılan swap türü ise faiz swabı olarak yer alır.
Swap Neden Yapılır?
Swap işleminin yapılmasının nedeni nakit akışların ya da nakit ödemelerin belirlenen süreler için değiştirilmesidir. Toplamda dört farklı swap çeşidi bulunur.
- Karşılıklı olarak farklı para birimlerinin değiştirildiği swaplar
- Aynı para birimlerinin karşılıklı olarak değiştirildikleri swaplar
- Hisse senetlerinin ve endekslerin karşılıklı olarak değiştirildiği swaplar
- Dayanak varlık risklerinin ya da menkul kıymetlerinin karşılıklı olarak değiştirildiği swaplar olarak çeşitlendirilebilir.
Faiz Swabı Nedir?
Finans piyasasında genel olarak swap türü olan faiz swabı nedir? Faiz swabı, aynı birim para üzerinden yapılan swap sözleşmelerine denir. Oldukça basit bir sözleşme olan bu faiz swabı bir tarafta değişken faiz diğer tarafta ise sabit faizin olduğu takas işlemidir.
Para Swabı Nedir?
Finans piyasasında nadir olarak kullanılmasa da para swabı nedir? Sorusu da merak edilir. Para swabı, farklı birim para üzerinden kurulan sözleşmelerdir. Faiz swabının aksine ana paranın işlemi başında diğer para birimine çevrilir. İşlemin bitmesinin ardından tekrar ilk baştaki para birimine dönüştürülür. Ardından taraflar arasında değiş tokuş işlemi gerçekleştirilir. Para swabının tercih edilme sebeplerinden biri de karşılıklı olarak tarafların birbirlerinin borçlanma olasılıklarını kullanmalarıdır.
Swap İşlemi Kimler Arasında Yapılabilir?
Genel olarak swap işlemi tarafları bireysel ve kurumsal yatırımcılar olarak yer alır. Kurumsal yatırımcılara örnek olarak uluslararası fonlar, bankalar, merkez bankaları, şirketler ve sigorta fonları sayılabilir. Swap nedir özellikleri nelerdir? Sorusunun cevabı bu şekildedir.
Swap Sözleşmesinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Kurumsal ve bireysel pek çok yatırımcının kullandığı swap sözleşmesinin sağlamış olduğu bazı avantajları bulunur. Swap sözleşmesinin avantajları:
- İşletmelerin fonlama maliyetlerini düşürür.
- İşletmelere aktif ve pasif yönetim sağlar.
- Yatırımcıların farklı piyasalara erişmelerini sağlar.
- Yatırımcılar ve özellikle şirketler için yeni kaynaklara erişim imkanı sunar.
- Sözleşmeleri farklı vadeler ile yapmayı sağlar.
- Ticari sırların korunmasına özen gösterir.
- Üstlenen risklerin azaltılmasını ya da tamamen yok edilmesini sağlayabilir.
Swap Sözleşmesinin Dezavantajları Var Mıdır?
Pek çok yatırımcı tarafından kullanılan swap sözleşmesinin çok fazla olmasa da düşük bir ihtimal dezavantajları bulunur. Swap sözleşmesinin meydana gelebilecek dezavantajları; kredi ve kur riskini ortadan kaldırmaz, resmi bir piyasası yoktur, sözleşmeler net bir standart üzerinden yapılmaz. Swap nedir özellikleri nelerdir? Sorusunun en genel açıklaması bu şekildedir.