Stresin Yaşamımıza Olumsuz Etkileri

Stresin Yaşamımıza Olumsuz Etkileri
Stres insan hayatını olumsuz etkileyen psikolojik bir hastalık türüdür. İnsan hayatına olumsuz yönde etki eden stres bozukluğu zaman içinde bağışıklık sistemini de zayıflatarak birçok fiziksel hastalığa neden olduğu görülmektedir. Her hastalık türünde olduğu gibi stresin de evreleri ve farklı türleri bulunmaktadır. Stres temel olarak insanın evrimleşme sürecinde hayatta kalabilmek için yaşadığı baskı sonucunda hormonlarda meydana gelen değişim olarak ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu hormonsal değişim genel itibari ile yüksek adrenalin salgılanması ve bunun sonucunda kortizol hormonun düşüş göstermesi şeklinde gerçekleşmektedir.
Stres Bozukluğu Nedir?
Stres tanım olarak kişinin psikolojik olarak baskı altında hissetmesi şeklinde açıklanmaktadır. Günlük yaşamda karşılaşılan birçok olumsuz durum stresin ana faktörü olarak değerlendirilmektedir. Bu durumlar kısa süreli olarak; trafik yoğunluğu, açlık hissi, kısa süreli korkma veya aşırı heyecanlanma durumu gibi unsurlardan oluşmaktadır. Bu durumlar stres bozukluğu olarak tanımlanmamaktadır. Uzun süreli kaygı, gelecek endişesi, uzun süren derin düşünme durumu gibi oldukça uzun süreye yayılan kaygı bozuklukları stres bozukluğunun ilk habercisi olarak değerlendirilmektedir.
Stres Bozukluğunun İnsan Yaşamına Etkileri
Canlıların herhangi bir tehlike anında hayatta kalma iç güdüsü ile hareket ettikleri öğrenilen ilk bilgiler arasında yer almaktadır. İnsanın evrimleşme sürecinde hayatta kalma güdüsü ise diğer canlılardan oldukça farklı bir seyir halini aldığı görülmektedir. Başlangıç olarak stres insanın hayatta kalması için bir uyarıcı olarak değerlendirilirken, günümüz modern dünyasında birçok olumsuz durumlara neden olduğu görülmektedir.
Günlük yaşamamıza olumsuz etki eden stres bozukluğu sonuçlarını şu şekilde sıralamak daha faydalı olacaktır:
- Kilo alma veya dengesiz bir şekilde kilo kaybına neden olmaktadır. Başlangıç olarak yeme içime de meydana gelen bu olumsuz değişim zaman içinde baş edilemeyen kilo almaya veya kontrol edilemeyen kilo kaybına dönüşmektedir.
- Geçmeyen baş ağrılarına neden olmaktadır. Zihinde yaratılan düşünceler veya kaygılar beyin hücrelerinin hasar almasına ve buna bağlı olarak aralıksız baş ağrılarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
- Stresin ortaya çıkması ile beraber ilk adım olarak uyku problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu durum temel olarak ya aşırı uyuma isteği ya da hiç uyuyamama şeklinde kendisini göstermektedir. Her iki durumda da birey uykusuz kalmaktadır.