DOLAR
20,9567
EURO
22,4572
ALTIN
1.313,16
BIST
5.114,97

Spor Hangi Saatte Faydalıdır

Spor Hangi Saatte Faydalıdır
19.11.2021 10:54
0
A+
A-

Spor Hangi Saatte Faydalıdır

Spor yapmaya karar vermiş olmalısınız ki, böyle bir araştırma içine girdiniz. Öyleyse tebrikler!

Spor yapmaya karar verdiyseniz bir sonraki aşama yoğunluğunuza göre günün hangi vakitlerinin spor yapmanız için uygun olduğunu belirlemek oluyor. Spor yapmaya en uygun saat aslında biyolojik saatiniz ile ilgilidir.

Bilinçsizce, araştırmadan, ne için spor yaptığının farkında olmadan başlanan bir spor yarıda kalmaya aday olabilir. Öncelikle spor hangi amaçlarla yapılır buna bir bakalım. Amacınızı belirledikten sonra günün hangi saatinin sizin için en uygun spor saati olduğuna karar verebilirsiniz.

 Spor Hangi Amaçlarla Yapılır?

Spor yapmaya başlamadan önce amacınızı belirlemenin size fayda getireceğini belirtmiştik. Detaylandırma sonucunda amaçlar onlarca madde halinde açıklanabilir ancak biz 7 maddede sporun hangi amaçlarla yapılacağını özetleyelim:

 1) Mutlu hissetmek için!

Evet, gün içinde spora ayırabileceğiniz 30 dakika bile gün boyu mutlu hissetmenizi sağlayabilir. Spor sırasında iki hormonun salgılanması artış gösterir: Endorfin ve Serotonin. Bu artış kaslarda oluşan fiziksel yorgunluğu giderdiği gibi psikolojiyi de olumlu etkiler. Beyin bu etkileri ödül olarak algılıyor ve bu sayede sporcu mutlu hissediyor.

 2) Fazla yağları yakmak için

Spora başlayan insanların klasik amaçlarından birisidir. Hatta genellikle fazla yağların biriktiği fark edildiğinde akla spora başlamak gelir. Peki, spor yaparak nasıl yağ yakılır?

Spora başladıktan bir süre sonra ( 30 dakika) vücut spor için gereken enerjiyi vücutta depolanmış yağları yakarak elde ediyor. Hızlı bir etki istiyorsanız aç karnına spor yapmalısınız. Aç karnına yapılan sporda vücut yağları daha hızlı yakar.

 3) Tansiyonu düşürmek için

Sporcuların kalbi normalden daha büyüktür. Bu sayede daha fazla kan pompalamasına rağmen daha az yorulur. Bu nedenle sporcuların tansiyon ve nabızları daha düşüktür. Spordan sonra tansiyon normal seviyeye gelebileceği gibi gün boyu düşük olarak da kalabilir.

 4) Kasları güçlendirmek için

Spor salonlarına gitmenin çoğu insan için en büyük amacı kaslarını güçlendirmek olabilir. Düzenli ve dengeli bir programla spora devam eden kişilerin bedenleri zamanla değişmeye ve şekillenmeye başlar. Kol ve bacak kaslarında büyüme ve gelişme olur. Güçlenen kas hücreleri ise daha fazla kalori harcar.

 5) Diyabet riskini düşürmek için

Diyabet riski ailesinde diyabet hastalığı bulunan kişilerde daha yüksektir. Spora devam ederek bu riski düşürmek ise çok kolaydır. Çünkü vücut spora başlayınca enerjisini karşılayacağı ilk kaynağı kandaki şekerdir. Tempolu koşu ve düzenli kas egzersizleri kan şekerini düşürmek için başvurulan spor faaliyetlerindendir.

 6) Sırt ve bel ağrılarını gidermek için

Bel ve sırt ağrıları çoğu kişinin olmakla birlikte özellikle masa başı iş yapanların ve günün çoğunda hareketsiz kalan insanların büyük sorunlarından birisidir. Bunu gidermenin en iyi yolu spor yapmaktır. Tercih edilmesi gereken en ideal spor ise yüzmedir. Ayrıca evde de bel ve sırt kaslarını güçlendirecek aktiviteler yapılabilir.

 7) Kalp ve kan dolaşım sistemini güçlendirmek için

Spora başladığınız ilk zamanlarda nefes alıp vermede zorluk yaşıyorsanız endişelenmeyin. Bu gayet normaldir. Spora devam edilen ilerleyen zamanlarda spor sırasında daha rahat nefes alınır, kalp ve kan dolaşım sistemi güçlenir. Kalp vücuda daha rahat kan pompalamaya başlar.

 Sabah Sporu

Güne erken, sağlıklı ve enerjik başlamak istiyorsanız, spor saatlerinizi sabah saatlerine ayarlayabilirsiniz. Sabah saatlerinde yapılan egzersizler yağ yakımı için en ideal egzersizlerdir. Özellikle sabahları aç karnına spor yapmak yağ yakımını hızlandırır.

Ayrıca sabah yapılan sporun ardından iştah seviyesi düşeceği için de kilo vermeye yardımcı spor sabah sporudur. Sabah sporunun bir diğer faydası da gün içinde daha üretken, enerjik ve mutlu olmanı sağlamasıdır.

Ancak sabah sporunda dikkat edilmesi gereken 2 nokta vardır: sabah saatlerinde vücut sıcaklığı düşük olduğu için ısınma hareketleri yapılmadan spora başlanmamalı ve spor süresi 30-45 dakikayı geçmemeli.

 Öğle Vakitleri

Yoğun bir iş temponuz varsa ve sabahları vaktiniz olmuyorsa öğle araları da sizin için iyi bir seçenek olabilir. Hem öğle saatlerinde vücut sıcaklığı arttığı ve vücudun dayanıklılık seviyesi sabah saatlerine göre daha fazla olduğundan spor esnasında oluşabilecek sakatlık riskini en aza indiriyor.

Öğle aralarında veya öğle sonrasında spora ayıracağınız 30 dakikalık bir süre günün yorgunluğunu atmanızı ve günün kalanında ihtiyacınız olan enerjiyi toplamanızı sağlar. Sadece hızlı bir yürüyüş bile odağınızı artırmanıza, enerjinizi toplamanıza yardımcı olur.

 Akşam Sporu

Düzenli bir iş temposu olan birçok kişi için spor saati tercihi akşam vakitleri oluyor. Böyle bir tercih yapmak zorundaysanız bunu dert etmenize gerek yok. Çünkü vücut sıcaklığının en üst seviyelere ulaştığı akşam vakitleri en ideal spor saatleri olarak kabul ediliyor.

Bazı spor uzmanları tarafından akşam sporlarının uyumayı zorlaştırdığına dair görüşleri olsa da henüz görüş birliğine varılmadı. Eğer spordan hemen sonra uyumayı planlıyorsanız bu yanlış bir tercih olabilir ancak spordan 90 dakika sonra uyursanız bu hem daha derin bir uyku almanızı hem de kaslarınızın iyileşmesini hızlandırmanızı sağlar.

 En Uygun Zaman?

Kısaca, spor yapmak için herkese eşit derecede uyan ideal bir saat yoktur. Spor yapmak için amaca ve yoğunluğa göre değişen en ideal saatler olsa da herkes kendi biyolojik saatine ve tecrübelerine göre kendi spor saatini belirleyebilir. Spor yapmaya uygun olmayan bir saat yoktur. Gece 1 de spor yapmayı düşünmüyorsanız tabi. Önemli olan kendine uygun zamanı bulmanız ve istikrarla devam etmenizdir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.