Spiritüel Ne Demek?

Spiritüel Ne Demek?
Spiritüel dilimize Fransızcadan girmiş bir kelimedir. “Ruhsal, tinsel” şeklinde karşılık bulan Spiritüel kelimesi, spirit veya diğer bir anlatım ile ruh kelimesinden türetilmiştir. Spiritüelizm ile ana alamda bir bağlantısı yoktur. Fakat iç dünyasında huzuru bulmuş, kendisiyle barışık insanlar veya ruhsal konularla uğraşan, manevi yaşama yoğunlaşmış insanlar içinde kimi zaman bu tabir kullanılmaktadır.
Spiritüel Kelimesinin Sözlük Anlamı
TDK’ye göre spiritüel kelimesinin anlamı tinseldir. Yani ruhsal anlamına gelir. Ayrıca spiritüel kelimesi manevi anlamında da kullanılır. İngilizcede spiritüel kelimesi “spiritual” şeklinde kullanılır.
Spiritüel Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı
Spiritüel kelimesinin farklı anlamları ile cümle içinde kullanılmasını aşağıda görebilirsiniz.
- Aralarında spiritüel bir bağ var.
- Spiritüel olaylara kendini fazla kaptırdın.
- Spiritüel yönden dengesiz biriydi.
Spiritüelizm Nedir?
Spiritüelizm, Latince ruh anlamındaki “spiritus” kelimesinin sıfatı “spiritualis” kelimesinden türemiştir. Öte âlemcilik-ruhçuluk anlamında kullanılır. Türkçede tinselcilik şeklinde kullanımı da mevcuttur.
Dinsel, mistik ve felsefi alanlarla uğraşan pek çok kişi kendisine “spiritüelist” adını verse de ilke ve kavram bakımından farklılıklar göstermektedir. Özellikle göze çarpan ortak noktaları ruh kavramının varlığını kabul etmeleri olsa da, hepsi ruhu farklı şekilde anlamlandırırlar. Bazıları ruhun gelişim içinde olduğu görüşüne karşıdır. Bazıları ise ruhun tekrar tekrar bedenlendiğini kabul ederler. Bu nedendendir ki ansiklopediler spiritüelizmi iki farklı başlıkta ele alır:
- Felsefi Spiritüelizm: Eski çağlardan beri birçok filozof tinin varlığını savunmakla berbaber, bazı filazoflar kendine özgü ruhun var olduğunu reddetmişlerdir.
- Deneysel Spiritüelizm: Platon ve Pisagor’un olduğu 19. yüzyıla kadar sistemsiz şekilde var olan ve reenkarnasyonu savunan tinciliğin, Allan Karnec tarafından başlatılan ilk sistemli halidir. Fransa ve bazı Avrupa ülkelerinde Spiritizm ismi ile de bilinir. Latin Amerika ülkelerinde ise kurucu ismine ithaf edilerek Kardesizm denir.
Spiritülizm, ruhun maddeden ayrı bir cevher olduğunu kabul eden tüm sistemleri kapsayan bir isimdir. Farklı kullanımlar sonucunda anlamında esnemeler meydana gelmiştir. Bazı insanlar için spiritüelizm kendini tanıma yoludur. Aynı zamanda spiritüelizm öte dünyacılık olarak da bilinir. Ölülerin ruhları ile insanların iletişime geçmesinin mümkün olduğunu savunan fizikötesi akımın da adıdır.