Memurlukta Yükselme ve Unvan Değişikliği Nedir?

Memurlukta Yükselme ve Unvan Değişikliği Nedir?
Memuriyette üst bir konuma yükselmek ya da görev değişikliği yapmam pekâlâ mümkündür. Bu değişiklikler için ilgili bazı şartlar vardır. Devlet kurumlarınca bu şartlar kanunlarca belirlenmiştir. Aynı zamanda ilgili kurumun kendi özel şartları da bulanabilir. Öncelikle kurum için ÖSYM veya MEB tarafından hazırlanan sınavına girip gerekli puanı kazanmak gereklidir. Devlet ve kurum tarafından belirlenmiş diğer şartlar da sağlandığı zaman memurlukta yükselmek mümkündür.
Memuriyette Yükselme Şartları Nelerdir?
Memuriyette yükselme şartlarından birisi eğitim durumudur. Eğitim durumu şartları 3601 sayılı Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliği’nde belirlenmiştir. Bu şartlar şu şekildedir: yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar müdür, şube müdürü, başmühendis, araştırmacı, eğitim uzmanı, müdür yardımcısı, çözümleyici; yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar programcı, şef, amir; ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar memur, muhasebeci, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, şoför pozisyonlarına gelebilirler.
Memuriyette yükselmenin diğer şartlarından birisi hizmet süresidir. Hizmet süresi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi çerçevesinde hesaplanır. Diğer bir şart ise sicil ve disiplindir. Başvuruda bulunan memurun son 3 yıllık sicil notu ortalaması 70’in altında olmamalıdır.
Görevde yükselme sınavı da memuriyette yükselme için gerekli şartlardan biridir. Yazılı veya sözlü olarak yapılabilen sınavlarda başarılı olmak gereklidir. Yapılan sınavda başarılı olan memurlar atama veya unvan değişikliği hakkını kazanmış olurlar. Atama başarı sıralaması ve boş kadrolara göre yapılır.
Bazı kurumların özel şartları da bulunabilir. Bu şartlar üst derecede boş kadronun olması, memurun derecesi içinde 3 yıl bulunması ve derecesinin 3. kademesinde 1 yıl bulunmuş olması, kadro istenilen görev için gereken niteliklere sahip olmasıdır.
Görevde Yükselme Sağlanan Kadrolar
Görevde yükselme için her kurumun kendi şartları yönetmelikleri ve şartları vardır. Yönetim hizmetleri grubu, hukuk grubu, araştırma ve planlama hizmetleri grubu, sağlık hizmetleri grubu, bilgi işlem hizmetleri grubu, sağlık hizmetleri grubu, bilgi işlem hizmetleri grubu ve idari işlem hizmetler grubu, yardımcı hizmetler grubudur.
Memuriyette Unvan Değişikliği Yapılabilen Kadrolar
Mühendis, mimar, şehir plancısı, bölge plancısı, avukat, jeolog, istatistikçi, yöneylemci, ekonomist, kimyager, heykeltıraş, arkeolog, veteriner, sosyal çalışmacı, biyolog, psikolog, sosyolog, fizyoterapist, diyetisyen, çocuk gelişimcisi, sağlık fizikçisi, kütüphaneci, programcı, mütercim, antrenör, öğretmen, kameraman, sağlık teknikeri, odyometri teknikeri, tıbbi teknolog, tekniker, teknik ressam, grafiker, teknisyen, makinist, matbaacı, gemi adamı, fotoğrafçı, dekoratör, desinatör, imam, hemşire, sağlık memuru, ebe, laborant, hayvan sağlık memuru, sağlık teknisyeni, veteriner sağlık teknisyeni.