DOLAR
20,9567
EURO
22,4572
ALTIN
1.313,16
BIST
5.114,97

Hemşire Nasıl Olunur?

Hemşire Nasıl Olunur?
02.12.2021 10:09
0
A+
A-

Hemşire Nasıl Olunur?

Sağlık sektöründe ve günümüz dünyası içerisinde kutsal ve her zaman önemli bir yere sahip olan hemşireler, gelir anlamında da hatırı sayılır bir yere sahip olduğu için bugün birçok genç hemşirelik mesleğini tercih etmektedir. Bu açıdan öncelikle hemşire nasıl olunur sorusunun cevaplanması ve doğru bilgiye sahip olunması gerekmektedir. Okuyacağınız bu rehber sayesinde de hemşirelikle ilgili birçok önemli bilgiye sahip olma şansı elde edeceksiniz.

Hemşire Nedir?

Hemşire, bir sağlık kurumunda doktorun uygulamak istediği tedavide onun direktiflerini uygulayan sağlık personelidir. Hemşireler tıpkı sağlık kuruluşlarında verdikleri hizmetler gibi hastalar için evde tıbbi bakım hizmetleri veya özel olarak hastaların tıbbi ihtiyacını karşılayacak sağlık hizmetleri sağlayabilirler.

Hemşire Ne İş Yapar?

Hemşireliğin mesleki tanımı dışında aslında hemşire ne iş yapar sorusu bu mesleği seçecek kişiler için en önemli bilgiler arasında yer alır. Zira hemşire, bir toplumda bulunan kişileri; hastalıklar ve hastalıkların korunma yolları hakkında bilgilendirmelidir. Hasta olan kişilerde ve hastalık şüphesi bulunan kişilerde yapılan tıbbi kontrollerde doktor yardımcısı olarak hasta bakımı görevi yerine getirmelidir.

Hemşire, bir sağlık kuruluşu veya hastanın bakımının gerçekleştirildiği hane içerisinde bakım sürecinin planlanması ve yönetilmesi konusunda yetkilidir. Çoğu zaman doktor ile hastanın bir arada bulunduğu veya bulunmadığı durumlarda hasta durumunu takip eder. Gereken her an doktora ayrıntılı rapor verir. Doktorlar, hemşirelerden aldıkları rapor ile birlikte hastada tedavinin sürecini belirler.

Hemşire Olma Şartları Nelerdir?

Eskiden bilindiği üzere hemşire olunabilmesi için kadın adayların eğitim alması gerekirken, erkek adaylar sağlık memuru görevi üstlenirdi. Fakat günümüzde hemşire nasıl olunur sorusu konusunda hem kadın hem erkek adayların gerekli eğitimler ile bu branşta yer alması mümkün olmaktadır. Bu açıdan da kadın ve erkek bir şahsın hemşire olabilmesi açısından öncelikle hemşirelik eğitimi veren bir üniversite programını tamamlanması gerekecektir.

Eğitim açısından hem hemşirelik eğitimi veren üniversitelerde hem de sağlık meslek liselerinde öğrenciler bu mesleğe giriş gerçekleştirebilir. Ancak sağlık meslek lisesi mezunları hemşire yardımcısı, üniversite mezunları hemşire olarak direkt bir şekilde sağlık sektöründe çalışabilir. Meslek lisesi mezunları hemşire yardımcılığı mesleğine başladıktan bir süre sonra hemşire olabilmek için lisans veya ön lisans mezuniyeti almalıdır.

Hemşirelik eğitimleri sağlık meslek liselerinde 2 yıl boyunca verilen eğitim ile tamamlanırken, ardından 2 yıllık sağlık meslek yüksek okulu veya 4 yıllık sağlık bilimleri fakültesi hemşirelik bölümü tamamlanmalıdır. Aslında bugün 4 yıllık lisans bölümlerinin bulunması ile birlikte hemşirelik mezuniyetini lisans olarak tamamlayan adaylar, bu konuda yüksek lisans da gerçekleştirebilir. Bu sayede hemşirelik mesleğinin daha fazla geliştirilmesi için uzman ya da akademisyen olabilir.

Kadın ve erkek bir kişinin hemşire olması için görevi ve benzer alanlarda ilgili olması, bu konularda araştırma yapması ve insanlar ile iyi ilişkiler kurabilmesi gerekir. Çünkü temel olarak hemşirelik mesleğinde insanlara yardım etme ve onların hem ruh halini hem de fizyolojisini anlama ihtiyacı bulunur. Bir hemşirenin her zaman düzenli, dakik ve soğukkanlı bir yapısı bulunmalıdır.

Hemşire Maaşları Ne Kadar?

Bu mesleği tercih edecek kadın ve erkek adayların tümünde en fazla merak edilen konulardan birisi hemşire maaşları ne kadar sorusu olmaktadır. Hemşireler bugün çalıştıkları kurum baz alınacak şekilde değişen gelir aralıklarında çalışmaktadır. Örnek olarak öncelikle KPSS ataması gerçekleştirilmiş ve kamu kuruluşlarında çalışan bir hemşire için düşünülürse, 2021 yılı itibariyle hemşirelere 4600 TL civarında bir maaş ödenmektedir.

Hemşireler bugün kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri, kreşler, özel hastaneler, sağlık poliklinikleri, özel muayenehaneler gibi birçok farklı kurumda çalışabilir. Örneğin, üniversite hastaneleri gibi kurumlarda sözleşmeli konumda çalışan hemşireler açısından bakıldığında da asgari ücret civarında bir maaş ödemesi yapılmaktadır. Yine araştırma hastaneleri ya da devlet hastanelerinde sözleşmeli hemşireler 4000 TL gibi bir maaş alabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.