Dolar Kullanan Ülkeler Hangileri?

Dolar Kullanan Ülkeler Hangileri?
Dolar/TL’nin yaşadığı ataklar sonrasında birçok para birimine karşı yatırımcıların ilgisi de arttı. Dolar kullanan ülkeler, güncel dolar/TL fiyatı ve diğer tüm detaylar haberimizde…
Türk lirası yabancı para birimleri karşısında ciddi bir değer kaybı yaşamaya devam ediyor. BDDK kararları sonrasında 2022 yılının ilk yarısında tansiyonu bir süre düşürülen dolar/TL, son dönemde yaptığı sert yükseliş atakları nedeniyle yatırımcıların da ilgi odağına yer almaya başladı. Ani iniş ve çıkışlar nedeniyle kısa vadede al – sat işlemleri risk teşkil etse de ilgi her zaman canlı kalmaya devam ediyor. ABD başta olmak üzere günümüzde Britanya Virjin Adaları, Ekvador, Mikronezya, Marshall Adaları, Zimbabve, Panama, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde dolar kullanmaktadır.
Dolar Hangi Ülkenin Para Birimi?
USD simgesi ile küresel piyasaları yönlendirme kapasitesine sahip para birimi olan dolar, ABD doları olarak bu gücünü göstermektedir. Ancak para birimi olarak dolar birçok farklı ülkede, merkez bankaları tarafından bağımsız olarak basılan ve kontrol edilen para birimi olarak işlem görmektedir. ABD doları gücü ve kullanımı nedeniyle öne çıksa da, tek başına dolar bir ülkeye ait para birimi değildir. 100 sente denk para birimi olan dolar, ABD, Kanada, Avustralya, Asya, Afrika, Karayipler ve Pasifik gibi birçok farklı ülke ve bölgede geçerli para birimidir.
Tarihi süreçte doların kökenine bakıldığında Felemenkçe ya da Almancadan gelen bir söcük olduğu düşünülmektedir. Çek Cumhuriyeti sınırları içinde yer alan Joachimstal gümüş madeninde yapılan daler veya thaler adlı para birimi İspanyol – Amerikan sömürgelerinde kullanılmaya başlamıştır. 18’inci yüzyılda ise ABD’nin resmi para birimi olarak kullanılmaya başlamıştır.
Dolar Hangi Ülkede En Düşük?
2022 yılı itibariyle dünyanın en değersiz para birimi olarak gösterilen Venezuela bolivarı karşısında dolar bir hayli değerlidir. Öte yandan ABD dolarının en düşük değerde olduğu para birimlerinden biri ise Kuveyt dinarıdır. Kuveyt’in resmi para birimi olan Kuveyt dinarı, dünyanın e değerli para birimi olarak dikkat çekmektedir. Birçok ülkede ABD doları yüksek değeri ile dikkat çekmektedir. Öte yandan küresel birçok piyasada birçok ticari işlem ve hizmetler için de dolar kullanımının yaygın olarak yapılması bu para biriminin değerini göstermektedir.
Dolar Hangi Ülkede Basılıyor?
Amerika doları veya ABD doları (USD), 1792 tarihli Para Yasasının yürürlüğe girmesinin ardından Amerika Birleşik Devletlerinin resmi para birimi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dünya ticaretinde e yaygın kullanılan para birimi olan USD, dolaşımda yaklaşık olarak 1.7 trilyon seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir. Dolar kullanan her ülke kendi ülkesinin resmi para birimi olan doları basabilmektedir. Son yıllarda euro karşısında değer kaybetmesine rağmen dolar, ülkeleri merkez bankalarından tutulan rezerv miktarına bakılarak hala ilk sırada yer almaktadır. ABD dolar rezervlerinin bir kısmının ise euro ile değiştirilmesinin de gündeme gelmesi dolar üzerinde etkisini göstermektedir.
Dolar Neden Yükselir?
Dolar/TL’nin 18 lira seviyelerine kadar dayanmasının ardından doların yükseliş nedenleri de araştırılmaya başlamıştır. Ancak doların yükselmesinde tek bir neden bulunmaz. Temelde dolar FED faiz kararları ile küreselde güç kazanırken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen para politikaları kapsamında TL’nin değer kaybetmesi başlıca etken olarak gösterilmektedir. Öte yandan siyasi gerilimler, savaşlar, ulusal veya küresel ekonomik etkenlerin birçoğu doların yükselmesine neden olmaktadır.
Türk lirası 2022 yılında dolar başta olmak üzere yabancı para birimleri karşısında ciddi bir değer kaybı yaşamaktadır. Para biriminin güç kazanması içi üretime dayalı bir ekonomi ve bağımsız bir merkez bankası gibi temel birçok unsura ihtiyaç duyulmaktadır.