DGS Sınavı Nedir? DGS Sınavına Nasıl Çalışılır?

DGS Sınavı Nedir?
DGS sınavı yani Dikey Geçiş Sınavı, 2000 yılından günümüze kadar meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans bölümlerinden mezun bireylerin lisans programlarına geçiş yapmalarına hak tanıyan, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından senede bir kez temmuz veya ağustos ayında yapılan bir sınavdır. Bu sınav ile binlerce ön lisans öğrencisi istediği lisans programına yerleşerek öğrenimini iki yıldan dört yıla tamamlayabilir. Dgs sınavının amacı, sözel ve sayısal nitelikte bulunan sorular ile akıl yürütme ve mantık kurma yeteneklerinin ölçülmesidir. Dikey Geçiş Sınavı sadece iki yıllık ön lisans programından mezun olmuş öğrenciler içindir. Dikey geçiş için başvuruda bulunmak isteyen kişiler için meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olma koşulu aranmaktadır. 60 Matematik 60 Türkçe olmak üzere sınav 120 sorudan oluşmaktadır ve sınav süresi de 150 dakikadır. Peki Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmak için nasıl bir çalışma rutini oluşturmalıyız? Bu sınava nasıl çalışmalıyız? Bu soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
DGS Sınavına Nasıl Çalışmalıyız?
Senede bir kez Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan bu sınava başvuru yapan öğrenci sayısı her yıl giderek artmaktadır. İki yıllık ön lisans programlarından veya iki yıllık açık öğretim programlarından başarılı bir şekilde mezun olan öğrenciler eğitimlerini dört yıla tamamlamak için her sene yapılan bu sınava katılıp eğitimlerini başarı durumuna göre devam ettirmektedirler. Peki her sene yüz binlerce öğrencinin katıldığı bu sınava nasıl çalışmalıyız? Başarılı olmak için nasıl bir yol izlemeliyiz?
Dikey Geçiş sınavına çalışmadan önce kişi istediği bölümün hangi puan türünden olduğunu araştırmalı. Bilindiği üzere Dikey Geçiş sınavında sayısal ve sözel bölüm olmak üzere iki bölüm mevcuttur. Geçiş yapmak istenilen bölüm sözel puan türünden alım yapıyor ise sözel bölüme ağırlık verilmeli eğer istenilen bölüm sayısal puan türünde alım yapıyorsa o zaman sayısal bölüme ağırlık verilerek çalışılmalıdır. Kişi puan türünü belirledikten sonra DGS sınavında çıkan konulara ve daha önceki yıllarda o konulardan kaçar tane soru sorulduğunu araştırmalı. Ön araştırmalar tamamlandıktan sonra kişi, gün içinde en verimli olduğu saatleri çalışma zamanı olarak kendine belirlemelidir. Hedef belli olduktan sonra kendinize hedefe ulaşmak ile ilgili bir program yaparsanız bu sizi başarıya programlı bir şekilde götürecek zemin hazırlayacaktır. Örneğin seçtiğiniz bölüme göre kendinize günlük paragraf, matematik ve geometri gibi alanlarda konular seçerek düzenli bir şekilde soru çözmeniz hem konularda tek tek ilerlemenizi sağlayacak hem de günlük rutinizinin tek bir dersten oluşmasını engelleyecektir. Her günün belirli bir saatini bir ders sonraki saatini farklı derslerin anlatım ve soru çözmelerine ayırmalısınız. DGS gibi tüm sınavlara çalışırken dikkat etmeniz gereken bir diğer hususta sık sık geriye dönerek konuları tekrar amaçlı soru çözmeniz olacaktır. Bu tekrarlar hem sizin öğrendiğiniz konuları pekiştirmenizi sağlayacak hem de bu konularda farklı soru örneklerini görmenizi sağlayarak başarı şansınızı arttıracaktır. DGS sınavına çalışırken eksik olduğunuz ve fazla yanlış çıkardığınız konular için internette de rahatlıkla erişim sağlayabileceğiniz farklı kaynaklardan öğrenme yolları denemeniz sizin için yararlı olacaktır. Bazen farklı konu anlatımları yapan kaynaklar sizler için daha çabuk öğrenmeyi sağlayabilir nitelikte olabilmektedir.
Türkçe bölümü DGS sistemi dahilinde her bölüm için yapılması zorunlu dersler arasında yer almaktadır. Bunun için Türkçe dersinde okuduğunu anlama kısmını hızlandırmak için bol bol paragraf soruları okumalı ve çözmelisiniz. Günlük hayatında kitap okuma alışkanlığı olan kişilerde paragraf sorularında ilk okuduğunda anlama yetenekleri daha gelişmiş olabilmektedir. Bunun için bu tarz sınavlara hazırlanırken boş zamanlarınızda bol bol kitap okumanız hem kafanızı dağıtmanızı sağlayarak size faydalı olacak hem de okuduğunu anlama egzersizi olarak faydaya dönecektir.
Son yıllarda DGS sınavında da sorulan matematik sorularının geneli incelendiğinde mantık ve uzun matematik sorularının ön planda olduğu görülmektedir. Bu da matematik bilgisi ile birlikte işlemi çözebilmek için yine okuduğunu anlama ve çıkarım yapma yeteneklerini ön plana çıkarmaktadır. Sözel bölüm soruları için bir analiz yapmak gerekir ise %90’lık bölümün okuduğunu anlayıp çıkarım yapma esasına dayalı paragraf sorularından oluştuğu gözlenmektedir. Paragraf sorularında zamanın etkili bir şekilde kullanılabilmesi için ilk okuduğunda anlama önemlidir. Bunun için de DGS sınavına çalışırken günlük rutin olarak 40 adete yakın soru çözülerek çalışılması gerekmektedir. Sayı kişiden kişiye farklılaşmakla birlikte matematik sorularının bile paragraflardan oluştuğu günümüzde ne kadar fazla soru çözülür ise o kadar fayda elde edilebileceği aşikardır.
DGS sınavlarında birbirinden farklı paragraf soru şekillerine rastlanmaktadır. Bu nedenle sizlerde günlük soru çözümlerinizde farklı nitelikte soruları çözmek durumundasınız. Örneğin her gün çalışma programınıza dahil edebileceğiniz farklı nitelikte soru tiplerine uygun örnekleri bir önceki günden hazırlamak daha programlı ilerlemenizi sağlayacaktır. Daha önce bu tarz sınavlarda çıkmış soru örneklerinin tamamını çözmek size çıkan soru tipleri ile ilgili bir sürü örneklem sağlayacağı için programınıza ve çözeceğiniz sorulara bu tarz sorulardan oluşan kaynakları eklemeniz gerekecektir.
DGS Sınavı İçin Kaynak Seçimleri
DGS sınavı için pek çok farklı konu anlatımı ve soru çözümleri içeren kaynak mevcuttur. Size en doğru kaynağı bulmak için önceden çıkmış soruları inceleyerek bu doğrultuda hazırlanmış kitapları seçebilirsiniz. Seçimleri yaparken sosyal mecrada bu kaynaklar ile ilgili yapılan yorumlardan ve akademik anlamda yönlendirmelerden de faydalanabilirsiniz. DGS günümüzde pek çok sınav gibi zamanın etkin kullanılması gerektiren bir sınav olmaktadır. Bu nedenle hız başarılı olmak için en önemli kriteriniz olmalıdır. Gerekli hıza ulaşmak için de tek geçer yol okuduğunu ilk defa da anlayabilmek olmaktadır. Farklı tarz soruları çözdükçe ve bunu bir rutine oturttukça hızınızın arttığını kendinizde rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Bunun için kendiniz evde deneme sınavları yaparak zamanı da nasıl kullandığınızı ölçümlemelisiniz.