enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
13,6341
EURO
15,1866
ALTIN
783,24
BIST
1.991,28

Devlet Kurumlarında Çalışmanın Avantajları

Devlet Kurumlarında Çalışmanın Avantajları
04.01.2022 16:51
0
A+
A-

Devlet Kurumlarında Çalışmanın Avantajları

Hangi işte çalışılacağı genellikle en büyük soruların arasındadır. Özellikle de yeni mezun olan gençler özel sektör ve kamu sektörünün arasında büyük ikilem yaşarlar. Bu tercih aşamasına gelen kişiler, genel olarak istek ve beklentilerden daha önce, daha çok bu iş kapılarının sunmuş olduğu şartları, avantajları ve de dezavantajları ön planda tutarak kesin karar verirler. Bu aşamadaki öğrenciler tarafından, genellikle hepsinden daha önce tercih edilen kamu personeli olarak çalışmak olmaktadır. Bu yolda pek çok eğitim ve bunun yanında da farklı sınavlardan geçerek kamuda çalışma hakkı kazananlar da çok büyük avantaja sahip olurlar. Kamu kurumunda çalışmanın en büyük avantajları ise şunlardır; düzenli ve sabit gelir, sosyal hak ve olanaklar, iş garantisi, mesai saatleri ve izinler, kadınlara ayrıcalık ve benzeri daha pek çok avantajı vardır.

Düzenli ve Sabit Bir Gelir

Özellikle de kriz dönemlerinde, özel sektör kuruluşlarındaki maaş ödemeleri ve de bu ödemelerin miktarlarında sorun çıkarken kamu kuruluşlarında maaşınız her zaman gününde, saatinde ve devamlı olacak şekilde yatar. Yani yasal olan kesintiler dışında asla sürpriz kesintiler ile karşılaşmaz, deyim yerindeyse de alacak ve vereceğinizin hesabını önceleri çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Memur olmanın avantajları nelerdir?  Memur olmanın en büyük avantajı düzenli ve sabit gelire sahip olmaktır. Kamu kurumları ve kuruluşlarında devlet memuru pozisyonunda çalışmanın en büyük avantajı maddi imkanlardır. Ülkemizdeki devlet memurlarının aylık maaşı, mesai ücreti, yollukları ve de diğer ek gelirleri her ayın belirli günü düzenli olarak ödenir. Devlet iflas ettiğini açıklasa bile devlet memurlarının maaşı kesin ve net şekilde ödenir. Memurların maddi durumlarından yoksun kalmamaları sağlamakta olan bu durum, memurların geleceğe yönelik şekilde tasarruf yapmalarını sağlar ve çeşitli kredi imkanları ile ev veya araba yatırımı yapabilmelerine yardımcı olur.

Sosyal Hak ve Olanaklar

Kamuda çalışmanın diğer bir avantajı ise sosyal hak ve olanaklarıdır.  Memurların ikramiye alma ve lojmanda kalma gibi diğer avantajları da bulunur. Bayram, yılbaşı ve bunun gibi zamanlarda maaşa ek olarak da ikramiye alabilir, çok düşük olan fiyatlarda da lojmanda yaşanabilir, kamuya ait olan misafirhanelerde ve de tatil tesislerinde konaklama imkânı sunulur. Tüm bunların yanında da ek olarak, emekliliğe de kurumların emeklileri adına oluşturdukları fon ve hizmet veren huzur evlerinden yararlanılabilir, böylece kamu emeklileri ile kaliteli vakit geçire bilinir.

İş Garantisi

İş garantisi de önemli avantajlar arasındadır. Özel sektörde genel kariyerin geleceği, yönetici veya patronun iki dudağının arasında oluyorken, kamu alanında tamamen yasal olarak suç teşkil edebilecek bir eylemde bulunulmadığı sürece göreve devam edebilir. İşyerinde sorun yaşanılması durumunda de tayin istenerek başka kuruma veya şehre geçilebilir ve çalışmaya devam edilebilir. Memur olmanın önemli bir diğer avantajı da mesleki garanti sağlamasıdır. Her ne kadar da 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nu içinde disiplin cezası şeklinde memurluktan çıkarılma cezası öngörülmüş olsa dahi uygulama aşamasında devlet memurlarının mesleklerinden atılmaları istisnai bir durumdur. Bir devlet memurunun memurluktan çıkarılmasına karar verilebilmesi için, o memurun 657 Sayılı olan DMK içinde yer alan disiplin suçlarını işlemesi ve de Yüksek Disiplin Kurulunun bu yönde karar sağlaması gerekmektedir.

Mesai Saatleri ve İzinler

Kamu kuruluşlarındaki, mesai saatleri ve izinler daima önceleri belirlenmiş ve de düzenli şekilde uygulanır. Özel sektörde ücretlerin karşılığı veya para verme olarak fazla mesailer ile yüz yüze gelinebilir fakat kamu alanında iş giriş ve çıkış saatleri sürekli olarak devlet tarafından belirlenmiş olan bir program aracılığı ile düzenlenir. Bununla birlikte, senelik izine başvurulurken de özel sektörde her türlü zorlukla ile karşılaşabilir, istenilen zamanda izinler kullanılamaya bilinir. Ama kamu çalışanları olarak kuruma izin dilekçesi verilip çok çok rahatça yasal hak sayılan senelik izin kullanıla bilinir. Devlet memuru mesleğinin bir diğer avantaj da çalışma şartları ile alakalıdır. Devlet memuru olan kişiler çalıştıkları ortam, yaptıkları iş ve de işlemlerin yaratmış olduğu fiziksel yorgunluk ve de çevresel etkenler özel sektörde çalışanların şartlarına göre çok uygundur. Özel sektörde pek çok alanda çalışan kişiler haftanın herhangi bir gününde izin kullanabilirken, devlet memurları daima haftanın iki gününde de izin kullanmaktadır. Devlet memuru böylece aileleri ile birlikte daha fazla zaman geçirebilmekte, sosyal aktivitelere zaman ayırabilmekte ve psikolojik anlamda da daha sakin kalabilmektedir. Kamu kurumları ve kuruluşlarında çalışmakta olan memurların bir diğer avantajı da hiyerarşi sisteminde amirlerinin tutumlarının ve davranışlarının oldukça çok katı olmamasıdır. Devlette amirlerin kendi görev ve sorumlulukları daima bellidir. Aynı şekilde de memurların görev ve sorumlulukları çalışma yönetmelikleri üzerinde belirlenmektedir. Böylelikle hiçbir memur, amirince iş tanımının dışında farklı bir görevde çalışmaya zorlanamaz. Aynı şekilde de amirler astlarına kendi bireysel personelleriymiş gibi davranamaz. Nitekim özel sektördeki -gibi devlete patron çalışan arası ilişki bulunmamaktadır. Devlette bulunan herkes çalışandır, hiç kimse patron değildir. Herkesin bir üstü var ve bu üstte memurların en üst seviye hiyerarşik amiri şeklinde kabul edilen Cumhurbaşkanı Yardımcısına dahi uzanmaktadır. Devlet memurluğunun önemli bir diğer avantajı da dikey şekilde yükselme şartlarının olmasıdır. Bir memur pek tabi kurumları tarafınca belirlenmiş olan şartları yerine getirir ve de kurumları tarafından açılan yükselmeye dair sınavlara girip bu sınavlarda başarılı olurlarsa yükselebilmektedir. Memur şeklinde kamuda çalışmaya başlayan -kişilerin daire başkanı, müdür, bölge müdürü hatta idare başkanı bile olabildikleri bilinmektedir.

Kadınlara Verilen Bazı Ayrıcalıklar

Kamu kurum ve kuruluşlarına genellikle kadınlar daha çok talep gösterir. Devlet kadın çalışanlarına erkeklere kıyasla daha erken bir yaşta emeklilik, süt izni, doğum, gece çalışmama ve benzeri pek çok hak sağlamaktadır. Özel sektörde bu imkanlar sağlanmamakta olup aksi durum söz konusu olunca kadınlar memurluk meslek dalına daha çok yönelmektedir. Ayrıca yaşlılık veya emekli aylığını bağlanmasında da bazı istisnalar da getirilmiştir. Şöyle ki; Kadın adına 58 yaş, erkek için de 60 yaş ile 2036 yılı sonrası için getirilen bu kademeli yaş hadlerine 65 yaşı geçememek ve 3 yıl eklenmesi halinde, 5400 prim günü sayısı üzerinden yaşlılık aylığı da bağlanabilecektir.

657 sayılı Kanunun 104. Maddesinin (D) bendinde açıklanan, “Kadın memurlara yönelik çocuğunu emzirmesi adına doğum sonrasında analık izni süresinin bitimi tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde üç saat ve ikinci 6 ayda günde bir buçuk saat şeklinde süt izni verilir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104.  Maddesinde; Kadın memur, doğum öncesinde 8, doğumdan sonrasında 8 hafta olacak şekilde toplam 16 hafta süre ile analık izni alır. Bu durumda da doğum öncesinde bu maddeye dayanarak fiilen çalışmış olduğu tüm süreler doğum sonrasında analık iznindeki süresine eklenir. Kadın çalışanlar, hamile olduklarını sağlık raporu ile tespitinden itibaren doğum iznine kadar geçen süre boyunca gece çalışmaya zorlanmazlar. Bu sürenin sonunda da sağlık ve güvenlik açısından çok sakıncalı olduğunun sağlık raporunca belirlendiği dönem süresince gece çalıştırılamaz.

 

ETİKETLER: devlet kurumları, devlet memuru olmak, düzenli gelir
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.