DOLAR
21,0761
EURO
22,6144
ALTIN
1.320,54
BIST
5.114,97

Bayrak Formasyonu Nasıl Yorumlanır?

Bayrak Formasyonu Nasıl Yorumlanır?
29.06.2022 10:48
0
A+
A-

Bayrak Formasyonu Nasıl Yorumlanır?

Bayrak formasyonu kısa vadeli görünümde oluşmakta olan trendin devamı anlamına gelen grafik oluşumlarıdır. Bayrak formasyonu kesinlikle geri dönüş formasyonu değildir. Bayrak formasyonuna çok benzeyen bir de flama formasyonu vardır. Çok sert bir yukarı fiyat hareketinden sonra kısa vadeli durumun oluşmasının ardından oluşan şeklin bayrağa benzemesi durumudur. Bu oluşum sırasında genellikle hacimler düşük hacimde hareket etmektedir.  Bayrak formasyonu oluşumunda ilk hareket çok sert olmaktadır.

Bu ilk hareketin sert olmasının sonucunda da bayrağın direği meydana gelmektedir. Bu hareketi kaçırmış olan yatırımcılar bayrak oluşumunu takip edebilmektedir. Bayrak oluşumu da genellikle sekiz bar civarında olmaktadır. Sekiz bar civarında olur ancak kesinlikle yirmi barı geçemez. Yirmi bar üzerine çıkan oluşumlarda ise bayrak direğini oluşturan ilk hareket gücünüm yitirerek trendin güç kaybetmesine neden olmaktadır.

Pozisyona girme sinyali de bayrak oluşumunun üst noktasının kırıldığı anda gelmektedir. Bu seviyede hacimlerde gözle görünür bir artış meydana gelmektedir. Eğer hacimde beklenen artış olmazsa oluşum geçerliliğini yitirmektedir. Hedef fiyat seviyesi de genelde bayrak direğinin başlangıç noktasıyla bayrağın oluştuğu kısım arasındaki farktır. Bayrak oluşumu tamamlanıp yukarı harekete başlandığı noktaya gelmesiyle bulunmaktadır. Bu da bayrak formasyonu nasıl oluşur? Sorusunun yanıtını vermektedir.

Yükselen Bayrak Formasyonu Ne Anlama Gelir?

Kısa süreli vadede oluşan trendin devamlılığı anlamına gelir. Yirmi barın üzerinde çıkan oluşumda bayrak direğinin oluşumunu sağlamakta olan ilk hareket gücünü oldukça yitirmektedir. Yükselen bayrak formasyonu ne anlama gelir? Diyenler için geri dönüşü olmayan trend devamlılığıdır. Pozisyona dahil olma olasılığı ise bayrak oluşumunun üst noktasında kırıldığı an gerçekleşir.

Yükselen işlem hacimleri ve çok fazla fiyat hareketlenmeleri sonrasında gözlenmekte olan bayrak formasyonunda işlem hacimleri düşmektedir. Bayrak formasyonu sonrasında ise işlem hacimlerinde artış görülmesi güçlü ihtimaller arasındadır. Ama hacimlerden beklenen yükselme olmazsa formasyon geçerliliğini yitirmiş olmaktadır. Bayrağın direği olarak adlandırılan yükseklik kadar düşüşte önemlidir. Bu hareketlenmelere bağlı olarak beklenti oluşturmaktadır. Yukarı doğru sert hareketlenme sonrası düzeltme şekli gelmektedir.

Bayrak Formasyonu Kuralları

Belirtildiği üzere bayrak formasyonu sekiz bar şeklinde olmaktadır. Yirmi bar üzerinde çıkmamaktadır. Çünkü oluşum sonucunda bayrak direği gücünü yitirmekte ve direnç azalmaktadır. Bu da bayrak formasyonu kuralları içinde yer almaktadır. Buna verilen isim ise boğa tuzağı kurmuş ayıdır. Bayrak formasyonu gibi görünen hisse de bayrak boyunda sorun yoktur.  Ancak bayrağın içinde fiyat oluşumu uzadıkça bayrak formasyonunda bozulmalar ve güç kayıpları başlamaktadır.

Pozisyona girme sinyali bayrak oluşumunun üst noktası kırıldığı anda gelmektedir. Bu da hacimlerin artmasına neden olur. Bayrak formasyonu yükselme ya da düşme eğilimi gösterebilmektedir. Yükseliş bayrağı fiyattaki güçlü bir yükseliş hareketi olarak nitelendirmektedir. Yükselmeden sonra piyasa durur ve fiyat geri çekilir. Bununla birlikte alçalan bayrak formasyonu da yükselen bayrağın tam tersidir. Desenin bayrak kısmı paralel çizgiler arasında uzanarak aşağı ya da yana doğru eğilim yapabilir. Keskin hareket aşağı yönlüyse ideal olan yan ya da yüksek açılı bayrağın trade edilmesi istenir. Formasyonun bayrak direğinden önce gelen hareket yani keskin hareket dikey konumda olmalıdır.

Son fiyatın kendisinden önceki fiyat hareketlerinden belirgin şekilde daha yüksek ve hızlı olması gerekir. Bu hızlı ve ani fiyat hareketi güçlü alış ve satış olduğunu göstermektedir. Tam da bu hareket bayrak oluşumundan çıkarak trade etmeyi umduğumuz harekettir diyebiliriz.  Bayrak formasyonu fiyatında ise bayrak sınır çizgilerinden çıktığı zaman formasyon tamamlanmış olmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.