Banka Personeli Nasıl Olunur?

Banka Personeli Nasıl Olunur?
Banka personeli olmak için her yıl birçok yeni mezun birey araştırmalar yapmaktadır. Kurumsal yapıları sayesinde pek çok genç adayın çalışmak istediği kurumlar arasında yer alan bankaların işe alımları farklı kademeler için farklı şekilde gerçekleşmektedir. Banka personeli olmak için ön koşullardan bir tanesi olan üniversitelerin belirli bölümlerinden 4 yıllık mezuniyet şartı talep edilmesidir. İşletme, İktisat, ekonomi, istatistik gibi bölümlerden mezun olunmasını talep eden banka yönetimleri banka personel alımlarında bazı departmanlar için ise muhasebe, finans, halka ilişkiler gibi bölümleri kabul etmektedirler. Banka personeli nasıl olunur? Sorusunun yanıtında diğer önemli nokta ise bankaların personel alımı için yayınladığı ilanları takip etmekten geçmektedir. Pek çok banka uzman yardımcılığı, müfettişlik ve banka memuru alımlarını halen banka içi gerçekleştirdikleri sınavla yapmaktadır. Bu sınavlardan başarılı olan adaylar arasında yapılan mülakatlar neticesinde olumlu görülen adayların işe alım süreçleri tamamlanmaktadır.
Banka Personelinin Sorumlukları Neye Göre Değişir?
Banka personelinin sorumluluk alanları hangi departmanda ve şubede mi yoksa banka genel müdürlüklerinde mi çalıştıklarına göre değişmektedir. Bankalar işleyiş anlamında birçok farklı departmanın bir arada çalışması gereken kurumlardır. Genel müdürlük kadrolarında çalışan banka personellerinin yaptığı işler hangi departmanda olacağına göre şekillenmektedir. Banka personeli şubelerde görevli ise yine sorumluluk alanını belirleyecek olan konu hangi bölümde çalıştığı olacaktır. Örneğin şube personeli bireysel pazarlama departmanında görev yapıyorsa kendisinden beklenen görev tanımı içerisinde bireysel mevduat müşterisi edinimi, müşterileri karşılama ve işlemleri sonuçlandırma konusunda kendilerine destek olma, farklı ürün gamları hakkında müşterileri bilgilendirme, bu ürünlerin bireysel müşterilere satışını gerçekleştirme, genel müdürlük birimlerince kendisine tanımlanan görevleri yerine getirme, dönemsel ve yıllık kar hedeflemelerini ve ürün satış hedeflerini tutturma gibi bir çok sorumluluk alanı bulunacaktır. Banka personeli nasıl olunur? Sorusunun yanıtında bu nedenle hangi bölümde çalışılacağı konusu oldukça önem taşımaktadır. Genel olarak her kadro için beklenti müşteri ilişkileri konusunda profesyonel bir şekilde iletişim kurabilecek, bankayı temsil yeteneğine sahip, dış görünümüne önem veren, sorumluluk sahibi, analitik becerileri olan, pazarlama ve ürün satışı anlamında karşısında ki insanları etkileyecek bireysel özellikleri bulunan personel adaylarıdır.
Banka içi Farklı Pozisyonlar için İşe Alım Şartları Nasıl Olmaktadır?
Banka işe alımlarında pozisyonun gerektirdiği farklı işe alım şartları oluşabilmektedir. Örneğin şube gişe personelleri ile şube pazarlama kadrolarının işe alım şartları aynı olmamaktadır. Her iki pozisyon içinde benzer nitelikte pek çok özellik aransa da şube pazarlama kadrolarının iş alımında pazarlama yatkınlığının ve yönetim gücünün etkinliği daha ön planda tutulmaktadır. Bununla birlikte bankalarda iç kadrolardan yükselme şeklinde bir ilerleyiş her zaman mümkün olabilmektedir. Bu nedenle gişe personel alımlarında da müşterinin genellikle bankada ilk karşılayan kişi olmaları sebebi ile güler yüzlü, stresli anlarda soğuk kanlı bir şekilde işi yürütebilecek, işi bitirme ve sonuçlandırma yeteneklerine haiz, analitik yetenekleri kuvvetli kişiler arasından seçilmektedir. Gişe personeli olarak işe başlayan personellerin daha sonra bankanın çeşitli departmanlarına geçiş yapabilmekte ve yükselme şansını elde edebilmektedirler. Bu nedenle gişe personeli alımlarında da pazarlama becerisi yüksek kişiler içinden elemeler yapılmaktadır.
Banka personeli nasıl olunur? Sorusunun yanıtında banka iş ilanlarını takip ederek farklı bankalar tarafından değişik tarihlerde yayınlanan ilanlar takip edilmelidir. Bazı özel bankalarda pazarlama karoları için alımlar halen çeşitli iş arama sitelerinde yayınlanarak sınavsız olarak da yapılabilmektedir. Her bankanın farklı kriterleri olabilmekle beraber genellikle şehir şubeleri için yapılan pazarlama departmanı ilanlarında o şehirlerde deneyimli personel arayışları yapılmaktadır. Bunun sebebi her ilin farklı bir kurumsal ve bireysel müşteri altyapılarından oluşmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle bankacılık alanında kariyer oluşturmak isteyen kişilerin bu işte deneyim kazanmak için alt kadrolardan işe başlaması önemli olmaktadır.
Banka Personeli Olmak İsteyen Adaylarda Aranan Nitelikler
Bankalar farklı kadrolar için farklı kişisel ve donanımsal özellikler istemektedirler. Genel olarak aranan personel özellikleri ise aşağıda belirtilmiştir.
- Müşteri memnuniyetini ön planda tutabilecek, empati yeteneği yüksek ve sabırlı kişilik özelliklerine sahip olunması,
- Bankanın menfaatlerini ön planda tutarak ürün satışları konusunda istekli ve verimli çalışabilecek niteliklere sahip,
- Analitik düşünme yeteneği olan,
- Dış görünüşünde özenli bir duruş sergileyen,
- İletişim yeteneği kuvvetli
- Ekip çalışmaları konusunda problem yaşamayacak, verimlilik esasına dayalı işlerde etkin olarak çalışabilecek nitelikte,
- İyi derecede İngilizce bilen,
- Dürüst ve düzenli çalışabilecek,
- Erkek adaylar için askerlik gibi yükümlülükleri yerine getirmiş olma gibi özellikler aranmaktadır.
- Kamu bankalarında personel alımlarında KPSS şartı olan iş ilanları da bulunmakta olup, bazı durumlarda kamu bankalarında da alımların KPSSS şartı aranmadan yapıldığı görülmektedir.
Banka Personeli Çalışma Saatleri Nasıldır?
Banka personellerin genel olarak çalışma saatleri son yapılan düzenlemelerle iyileştirilmiş olup sabah 9 ile akşam 18.00 arası hizmet vermektedirler. Günlük işleyişte 1 saat öğle molası mevcut olup şubeler için müşteri alımı akşam üzeri saat 17.00 ‘de sona ermektedir. Önceki koşullarda duymaya alışkın olduğumuz akşam geç saatlere kadar işleyişin devam ettiği günler bankacılık sektöründe de geri kalmış olup pek çok banka bu saatlere riayet ederek çalışmalarını sürdürmektedir.
Banka Personeli Ücretleri
Banka personeli ücretleri genel olarak çalışılan departman ve iş deneyimine göre değişmektedir. Bu nedenle bankacılık sektöründe çeşitli kademelerde birbirinden çok farklı maaş aralıklarını görmek mümkün olmaktadır. İşe yeni başlayan tecrübesiz adayların aldıkları maaş tutarı bankacılık sektöründe ilk adımı atarken bu sektör için düşük olmakla birlikte atamalar ve görev yükseltmeleri ile birlikte maaşlarının hızlı bir şekilde yukarı çekildiği görülmektedir.