Hepimizin bildiği üzere günümüzde finansal anlamda pek çok işlemi bankalar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bu sektörde emek harcayarak, müşterilerin her türlü finansal işlemlerini gerçekleştirmelerine yardımcı olan personellerin geneline bankacı diyebiliriz. Bankacılıkta da diğer mesleklerde olduğu gibi farklı farklı departmanlar vardır ve her departmanda bulunan personelin görevi birbirinden farklıdır.
Peki bankada çalışan kişilerin görevleri nelerdir? Ne iş yaparlar? Maaşları ne kadar? Nasıl terfi alınır? gibi sıkça sorulan soruları sizler için araştırdık.
Bankalardaki para yatırma, para çekme, fatura ödeme, havale ve eft, hesap açma, hesap kapatma gibi bankacılığa dair pek çok işlemleri yapan kişilerdir. Bugün birçok müdür ve müdür yardımcıları zamanında gişe görevlisi olarak çalışmış kişiler arasından seçilmektedir.
En başta ‘’Kredi’’ olmak üzere, bankanın sunmuş olduğu pek çok hizmet ve teklifleri müşterilere pazarlayarak, müşterileri ikna etmeye çalışan personellerdir. Müşteri Temsilcileri, ikili ilişkilerde iyi, diksiyonu güzel, akıcı konuşabilen ve ikna kabiliyeti yüksek kişiler arasından seçilmektedir.
Kredi, muhasebe ve gişe gibi birimleri yöneten ve yönlendiren kişilerdir. Bankalardaki en yetkili personellerden biridir.
Bankanın faaliyet gösterdiği alanlarda yetiştirilen, genel olarak müdürlükler ve genel müdürlüklerde görev alan personellerdir. Bankalardaki üst düzey yetkili sınıfındadırlar.
Bankanın tüm birimlerinde denetim yapma yetkisine sahip kişilerdir. Genelde şube bazlı denetim yapan bu personeller, bazen müdürlük seviyesinde de denetim yapabilirler.
Banka personeli olmak için sadece tek bir bölüm okuma zorunluluğu yoktur. Hem 2 yıllık hem de 4 yıllık bazı bölümleri okumak banka personeli olmak için yeterlidir. 4 yıllık bölümler; İktisat, Maliye, Kamu yönetimi gibi bölümler, 2 Yıllık bölümlerde ise, Bankacılık ve Sigortacılık ya da Bankacılık ve Finans bölümlerini okumak, Banka personeli olmak için yeterlidir.
Bankacılık sınavına girmeden önce, Kamu Personeli Seçme Sınavı(KPSS)’ndan bankaların belirlemiş olduğu baraj puanının üstünde puan almak gerekmektedir. Bu sistem tüm bankalar için geçerlidir. Bankalar KPSS’den en az 70 puan şartı koyarken bazı bankalarda bu şart daha düşük veya daha yüksek olabilmektedir. Bu şartlar bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. KPSS’den yeterli puan alan adaylar mülakat için bankaya çağırılırlar. Mülakatı da başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar Banka Personeli olabilmek adına ilk adımlarını atmış olurlar. Fakat son yıllarda özellikle de Ziraat Bankası olmak üzere, bankalar kendi sınav sorularını hazırlayarak, ÖSYM’nin hazırladığı ve yönettiği oturumlarda, bankaların kendilerinin belirlediği alanlarda çıkan sorular üzerinden sınav yapmaya başladılar.