DOLAR
20,9567
EURO
22,4572
ALTIN
1.313,16
BIST
5.114,97

Banka Müfettişi Nasıl Olunur?

Banka Müfettişi Nasıl Olunur?
04.01.2022 16:46
0
A+
A-

Banka Müfettişi Nasıl Olunur?

Günümüz şartlarında geçmişe göre birçok yeni meslek ve bu mesleklere bağlı olarak çeşitli meslek kolları bulunmaktadır. Kişiler yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına, bir meslek grubuna bağlı olarak çalışmak durumunda kalmaktadır. Sadece geçinmek ve beslenmek amacı ile değil topluma karışmak ve toplumda varlığını sürdürebilmek adına da kişiler çalışmayı tercih etmektedir.

Dünyada oldukça önemli bir yerde bulunmakta olan bankacılık sektörü de birçok meslek kolunu içinde barındırmakta ve ülke adına da büyük bir istihdam alanı yaratmaktadır. Mesleki açıdan yeterli görülen ve gerekli eğitim kurumlarını başarı ile tamamlamış birçok kişinin hizmet verdiği bankacılık sektörü gerek ihtiyaç gerek ise zorunluluktan dolayı son derece hızlı bir şekilde evrilmekte ve gelişim göstermektedir. Bankacılık sektöründe, kredi uzmanlarından mali danışmanlara, avukatlardan mali müfettişlere, sigortacılardan finans uzmanlarına, yetkili personellerden güvenlik danışmanlarına, ekonomistlerden kredi kartı danışmanlarına kadar birçok meslek grubu bulunmaktadır. Bu meslek gruplarından en çok merak edilen ve son dönemlerde popülerlik kazanan alanlardan biri de banka müfettişliğidir. Banka müfettişi nasıl olunur? Sorusunu cevaplamadan önce kişileri banka müfettişi nedir ve ne iş yapar sorularının cevabını bilmesi gerekmektedir. Ayrıca banka müfettişi olmak isteyenlerde aranan özellikler ve banka müfettişi maaşları da bu meslek grubunun merak edilen soruları arasında yer almaktadır.

Banka Müfettişi Nedir?

Finans sektörü ile ilgilenmekte olan ve banka kurumlarında görev almak isteyen kişilerin, son dönemlerde sıklıkla tercih etmek istediği meslek dallarının başında banka müfettişliği yer almaktadır. Bu mesleğin bu denli popülerlik kazanıyor olması Banka müfettişi nedir? Sorusunun da daha sık araştırılmasını sağlamaktadır. Banka ya da banka gözetimi altında görev vermekte olan kurum ya da kuruluşların, yönetmeliklere ve genel kanunlara uygun hizmet verip vermediğini, ayrıca uygulanması gereken kuralların uygulanıp uygulanmadığını denetlemek amacı ile görevlendirilmiş olan kişilere banka müfettişi adı verilmektedir.

Banka müfettişliği, ana merkez dışında da bir kurumu bulunan büyük ve kurumsal şirketlerin denetlenmesi ve kontrol edilmesi ihtiyacından dolayı ortaya çıkmış olan bir meslek koludur. Banka müfettişleri gerekli incelemeleri ve kontrolleri yaptıktan sonra, detaylı bir rapor hazırlamaktadırlar. Hizmet verdikleri kamu kuruluşlarının ve şirketlerin çalışanları sayılmakta olan banka müfettişleri, oldukça önemli ve kritik bir göreve sahiptirler.

Banka müfettişliği, devlet kurumlarına bağlı çalışan ya da özel kurumlara bağlı olarak çalışanlar şeklinde iki gruba ayrılmaktadır. Bu sınıf ayrımı kişilerin girecekleri sınavlar ve mülakatlar doğrultusunda belirlenmektedir. İş olanağı açısından son derece zengin görünen ve maaş bakımından kişileri tatmin eden bir meslek kolu olan Banka müfettişliği, son derece zor ve sorumluluk yüklü bir meslektir. Sürekli aktif halde bulunan, şehir dışı ya da şehir içi seyahatler yapmak zorunda kalacak olan bu kişilerin, banka müfettişliği mesleğini seçerken esnek çalışmayı göze almaları gerekmektedir.

Banka Müfettişliği Yapan Kişilerin Sorumluluk ve Görevleri Nelerdir?

Özel ya da kamu kuruluşlarında görev yapmakta olan banka müfettişi görev ve sorumlulukları nelerdir? Sorusunun cevabını şu şekilde vermek mümkündür.

-İşletmelerde yapılmakta olan işlemleri kontrol etmek ve bunun için özel araştırmalar gerçekleştirmek.

-Kontrol ve teftiş raporları hazırlamak.

-Bankacılık sektöründe yapılan gelişmeleri takip etmek ve bilgi akışını sürekli olarak aktif tutmak.

-Görev yapmakta olduğu kurum ve kuruluşlardaki eksiklik, aksaklık ya da zayıflıkları analiz ederek, düzeltemeye yönelik önerilerde bulunmak.

-Kurumun gelecek ile ilgili beklentilerini ve kazanç eğilimini analiz etmek.

-Kurum içinde bulunan tahsis edilen teminat, banka menkul kıymetleri ve nakit rezervi gibi konuların doğruluğunu kanıtlamak.

-Risk faktörlerini, risk oluşturan nedenleri ve güven vermeyen uygulamaları incelemeye almak.

-Hali hazırda uygulanmakta olan yasa ve yönetmeliklerin ihlal edilmesini engellemek.

-Kurum ya da kuruluşların piyasa risk analizini yapmak, piyasa risklerine karşı duyarlılığını analiz etmek ve likidite durumunu kontrol etmek gibi çeşitli kritik görevler banka müfettişi görev ve sorumlulukları arasında yer almaktadır.

Banka Müfettişi Olmak İsteyen Kişilerde Aranan Genel Özellikler Nelerdir?

Özel ya da kurumsal bankaların iç yapısını ve işleyişini denetlemek ile yükümlü olan baka müfettişlerinde aranmakta olan bazı genel özellikler bulunmaktadır. Bu mesleğe ilgi duyan ve bu alanda görev almak isteyen kişilerin en önemli merak konularından biri de banka müfettişi olmak isteyen kişilerde aranan genel özellikler nelerdir? Sorusunun cevabıdır. Banka müfettişi olmak isteyen bireylerde aranmakta olan en keskin özellik matematiksel analiz ya da düşünme, yönünün aktif ve kuvvetli olmasıdır. Yönetici kişilerin kurum ya da kuruluşlarında görevlendirecekleri banka müfettişlerinde aramakta olduğu diğer genel özellikleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür.

-Hizmet verdiği kurum ya da kuruluşlardaki bireyler ile etkili ve olumlu çalışma ilişkileri kurmak.

-Yapılması gereken raporlama işlemleri ve standartları hakkındaki tüm bilgilere sahip olabilmek.

-Bankacılık hakkında bilinmesi gereken yasa ve düzenlemeler hakkında detaylı bilgiye sahip olmak.

-Finansal tüm verileri analiz etmek ve yorumlamak.

-Kurum ya da kuruluşlarda bulunan kişiler ile hem sözel hem de yazlı olarak iletişim kurabilmek.

-Kurum içindeki kişiler ile ekip olarak ya da bireysel şekilde aktif halde çalışabilmek.

-Zaman ve iş yönetimini kontrollü bir şekilde yürütebilmek.

-Banka müfettişi olmak isteyen kişilerin hizmet verdiği kurum ya da kuruluşun şehir ve ülke dışındaki diğer şubelerine de görev verebilecek, seyahat engeli ya da sorunu bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olması da gerekmektedir.

Banka Müfettişi Olmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

Banka şubelerini ziyaret etmek ve banka içinde tamamlanmakta olan işlemlerin yasa ve yönetmeliklere uygun olup olmadığını denetlemek ile yükümlü olan kişilere banka müfettişi adı verilmektedir. Banka müfettişliği kendi arasında devlete ve bankanın kendi bünyesine bağlı olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.

Banka müfettişi olmak isteyen kişiler gerekli üniversitelerden dört yıllık eğitim almak zorundadır. İşletme, Maliye, Bankacılık, Matematik, Kamu Yönetimi, İktisat ve bunun gibi diğer ilgili bölümlerin lisans mezunu olan tüm bireyler Banka müfettişi olmak için başvuru yapabilmektedir. Özel bankalarda çalışmak isteyen kişiler, başvuru yapacakları kurumlar tarafından düzenlenmekte olan yazılı sınavlara ve sözlü mülakatlara katılmak zorundadır. Kamu kuruluşlarında hizmet vermek isteyen kişiler ise kurumun açmış olduğu kadro ilanlarını takip etmeli ve belirtilmekte olan kriterleri yerine getirmek zorundadır. Ayrıca KPSS sınavından yeterli puanı almış ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılmış olan sınavı vermiş olmalıdır. Tüm bu noktaları yerine getirmiş olan adaylar, Kamu kurumlarında kadrolu banka müfettişi olarak hizmet veremeye başlamaktadır.

Banka Müfettişliği Maaşları ve İş İmkanları Nasıldır?

Banka müfettişi olmak isteyen bireylerin merak konularından bir diğeri de banka müfettişi maaş ve iş imkanları nasıldır? Sorusunun cevabıdır. Özel şirketlerde, kamu kuruluş ve kurumlarında görev yapma şansına sahip olan banka müfettişlerinin, çeşitli sınavlara girmesi ve sözlü mülakatları başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir. Bankaların kendi bünyesinde yapmış olduğu yazılı ve sözlü sınavları başarılı bir şekilde tamamlamış olan kişiler özel kuruluşlarda yedi sekiz bin arası bir maaş ile işe başlamaktadır. KPSS sınavında yeterli puanı alan ve sözlü mülakatları da tamamlayarak ataması yapılan banka müfettişleri ise devlet kurumlarında ortalama sekiz dokuz bin arası maaş almaktadır.

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.