Akademisyen Kimdir?

Akademisyen Kimdir?
Akademisyen; Üniversitede kendi alanında araştırmalar ve bilimsel çalışmalar yapan kişidir. Kendi alanındaki konu ile ilgili deneysel çalışmalar yaparak paylaşmaktadır. Ayrıca üniversitede topluluk halinde yürütülen sempozyum ve panel gibi faaliyetlerde yer alır. Alanındaki konularda yaptığı araştırmaların sonuçlarını öğrencilerle paylaşan kişidir.
Akademisyen Ne İş Yapar?
Akademisyenlerin görevleri temel olarak şunlardır;
- Üniversitede kendi alanı dahilinde ders vermek,
- Bilimsel araştırmalara yaparak bunu öğrencilerle paylaşmak,
- Güncel olayları takip ederek bu konuda çevresine yeni fikirler sunmak,
- Faaliyetlere katılarak orada kendisini dinleyenlere faydalı bilgiler sunmak,
- Bilimsel konularda makaleler yazarak paylaşmak.
Akademisyen Olmak İçin Gerekenler
Akademisyen olmak için; yeniliklere açık olmak, bilimsel araştırmalar yapmak ve güncel bilimsel gelişmeleri takip ederek bu konularda çevresine yeni fikirler sunabilmek. Eğitim şartları arasında lisans mezunu olması ve yüksek not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir. Sonraki süreçte ALES sınavına girerek yüksek eğitim derecesine atılmış ve akademisyenlik yoluna girmiş olursunuz.
Akademisyen Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Lisans eğitimi almış olmak zorundasınız. Mezun olduğunuzda diploma not ortalamanızın en az 2.50 olması gerekmektedir. Yalnız unutmamak gerekir ki bu şartlar üniversite ve bölümlere göre farklılık gösterebilmektedir. Lisans diplomasına sahip olduktan sonra ALES sınavından başaralı bir puan alarak yüksek lisans için üniversitelere başvuruda bulunabilirsiniz. ALES sınavına girmek ve yanında ana diliniz dışında bir yabancı dil bilmeniz size avantaj sağlayacaktır. Yüksek lisans süresi ortalama 2 yıl sürmektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi not ortalaması, eğitim süresi gibi süreler üniversitelere ve bölümlere göre farklılık gösterebilmektedir.
Yüksek Lisans diplomasına sahip olduktan sonra akademik kariyerinizi yükseltmek için doktora eğitimi alabilirsiniz. Doktora eğitimi en az 4 yıl sürmektedir. Bu süre boyunca sürekli bir şekilde araştırmalar yaparak yeteneğinizi ortaya koymanız gerekmektedir. Bilimsel konularda analiz ve yorum yapabilmeniz gerekmektedir. Akademisyen unvanına sahip olduktan sonraki aşamalarda doçent olabilirsiniz. Kariyerinizde sürekli yükselmeniz mümkündür. Sonraki dönemlerde çalışmalarınızı devam ettirerek profesör unvanına sahip olabilir akademik kariyerinizi üst seviyelere taşıyabilirsiniz.